alimenty pocztą pomimo braku zdjęcia eglekucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku ad_1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ad_1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Zostałem zle poinformowany przez Pania w FA, że po spłacie funduszu mogę płacić przekazami żonie. tak też robiłem. Zona otrzymywała podwójne alimenty i nie che ich oddać. teraz już znowu płace przez komornika ale dług z podwójnych został. co mogę teraz zrobić.

Czy płacił Pan przekazami alimenty żonie w czasie, kiedy otrzymywala świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego?? Jesli tak, to prosze poinformowac o tym FA, wezwie żonę do zwrotu nienaleznie pobranych świadczen z FA.

Za nienależnie pobrane świadczenia z funduszu alimentacyjnego uważa się:

- świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie albo wstrzymanie wypłaty świadczenia w całości lub w części,

- świadczenia przyznane lub wypłacone w przypadku świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia,

- świadczenia wypłacone bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa, jeżeli stwierdzono nieważność decyzji przyznającej świadczenie albo w wyniku wznowienia postępowania uchylono decyzję przyznającą świadczenie i odmówiono prawa do świadczenia,

- świadczenia wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała alimenty,

- świadczenia wypłacone za okres od dnia, w którym osoba stała się uprawniona do świadczeń
w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do dnia wydania decyzji o uchyleniu decyzji przyznającej świadczenia z funduszu alimentacyjnego, chyba, że zostały zwrócone zgodnie z przepisami o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia, jest obowiązana do ich zwrotu.

Kwoty nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego wraz z odsetkami ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z bieżąco wypłacanych świadczeń z funduszu.

W przypadku nie pobierania świadczeń z funduszu alimentacyjnego kwoty nienależnie pobranych świadczeń podlegają zwrotowi łącznie z ustawowymi odsetkami na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy.

Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń
z funduszu alimentacyjnego, do dnia spłaty.

Nienależnie pobrane świadczenia wraz z odsetkami podlegają egzekucji w trybie przepisów
o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń
z funduszu alimentacyjnego, do dnia spłaty.

Ostatnia edycja:
Powrót