Alimenty podzielone przez komornika na spłatę

• Autor wątku Autor wątku Roksa17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roksa17

Użytkownik
Odpowiedzi
344
Mam prowadzona egzekucje komorniczą w związku z zadłużeniem. Dłużnikiem jest również mój mąż z którym pozostaję w związku formalnym. mam zasadzone alimenty na rzecz dzieci. Chciałam je płacić sama z pensji ale nie wiedziałam co mam zrobić, żeby zakład pracy pozostawiał mi kwotę pieniędzy na alimenty. Mój mąż poszedł więc do komornika i ten dał mu do podpisu nakaz egzekucji komorniczej alimentów. Dostałam plan podziału i okazało się, ze pieniądze, które są ode mnie egzekwowane jako alimenty na dzieci ulegają podziałowi komorniczemu z czego 21% idzie na dzieci a ok 78% na wierzyciela. Czy jest to prawne aby pieniądze zabrane mi jako alimenty były dzielone na zaspokojenie potrzeb, oraz jak mam zrobić żeby samej płacić te pieniądze z pominięciem komornika.

Może po kolei.

Pani jest dłużnikiem, tak? Jest Pani zobowiązana płacić na dzieci. Wierzycielem są dzieci, tak? Do tego jest jakiś jeszcze wierzyciel, typu bank? Komornik zajął wynagrodzenie i kwotę wyegzekwowaną podzielił na dzieci i bank? Czy też tym wierzycielem jest Fundusz Alimentacyny? To istotne. Nie wiem, jaki jest tutaj udział męża w postępowaniu prowadzony przeciwko Pani?

Razem z mężem podżyrowaliśmy pożyczkę. Pożyczkobiorca nie spłaca, kwota jest bardzo wysoka. Razem staliśmy się dłużnikami. komornika zajął konta i moja pensje w zakładzie. Mąż wystąpił o alimenty. Przyznano je. Chciałam złożyć do zakładu pracy wyrok sadu, żeby nie potrącali mi alimentów. Mój mąż poleciał jednak do komornika i zlożył wniosek o egzekucję alimentów przez niego. Dostałam plan podziału gdzie jest napisane, ze z tych alimentów zaspokaja w 21% moje dzieci a w reszcie bank. Co moge z tym zrobic zeby te pieniadze miały moje dzieci.

Podtrzymuje wątek

Powrót