alimenty Polska-irlandia

• Autor wątku Autor wątku agniaszte1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agniaszte1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich!
Czy ktos moze mi powiedziec czy istnieje miedzy Polska a Irlandia umowa dotyczaca placenia alimentow?
Jestem po rozwodzie bez orzekania o winie,ojciec ma przysadzone alimenty na dziecko . Ja chce wyjechac z dzieckiem do Irlandii( zgoda na paszport wydana).Ex maz twierdzi,ze w momencie wyjazdu corki za granice przestanie placic alimenty bo nie bedzie musial.Twierdzi ze wyrazi zgode na wyjazd. Jesli postawi ultimatum: zgoda na wyjazd w zamian za przestanie placenia alimentow,to co moge w tym momencie zrobic?
Dzieki z gory za dobre rady!

alimenty irlandia-polska

witam,mam podobny problem tylko ze ja mam zasadzone alimenty w irlandii na siebie i dziecko, byly zamierza wyjechac z irlandii zeby nie placic,do tej pory zreszta nie zaplacil ani grosza.Jak wyjedzie do polski to znajac zycie bedzie pracowal na czarno mam zamiar podac wtedy jego matke o plkacenie stac ja na to,tylko nie wiem jak to wszystko zrobic.Jak masz jakies nowe iformacje w swojej sprawie to napisz.DZIEKI

do Agniaszte1
witam serdecznie,

nie istnieje taki termin jak
"ultimatum: zgoda na wyjazd w zamian za przestanie placenia alimentow"

niezależnie gdzie jesteście z córką EX ma zasądzone alimenty i jest w pełni zobligowany do ich płacenia. Nie musisz się obawiać jego manipulacji, zawsze możesz ściagnąć alimenty przez komornika.
pozdrawiam

Sugeruję "wziąć" zgodę na wyjazd. Dla obowiązku płacenia alimentów nie ma znaczenia, gdzie przebywa uprawniony.

Zarówno polskie wyroki alimentacyjne można egzekwować w Irlandii, jak i odwrotnie (co do podstawy, to zależy od rodzaju rozstrzygnięcia).

Powrót