Alimenty - proszę o porady

• Autor wątku Autor wątku ElPicoPolaco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElPicoPolaco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

nie wiem czy zamieściłem temat w odpowiednim dziale, za co z góry przepraszam.

Przysługują mi alimenty w kwocie 500PLN. Alimenty, z tego co mi wiadomo, płacone są przez komornika, gdyż ojciec uchyla się od ich płacenia. Obecnie wygląda to tak, że zasądzona kwota jest co miesiąc przelewana na konto mojej matki, z którą relacja odrobinę mi się pogorszyła, jako, że nie mieszkam w domu rodzinnym. Chciałbym, aby te pieniądze były przelewane na moje konto. I tutaj pytanie - czy nie znając aktów spraw, komornika prowadzącego etc to czy mogę jakoś to załatwić? Komornik jest z Warszawy, ja mieszkam w Łodzi, najchętniej chciałbym to załatwić mailowo lub telefonicznie, ale nie jestem pewien czy taką typowo urzędową sprawę mogę załatwić szybko i od ręki. Zameldowany jestem w domu rodzinnym.

Drugie pytanie:
W jaki sposób wnioskować o zwiększenie przysługiwanej mi kwoty? Jakie czynniki na to wpływają?

Pozdrawiam,
W.

Pytanie najważniejsze, to czy jesteś pełnoletni. Jeśli tak - to bez żadnego problemu da się to załatwić. Natomiast nie, nie mailowo ani telefonicznie, polecony.

Jestem pełnoletni. Problem w tym, że nie wiem, do kogo mam to wysłać, wszystkie dokumenty tego typu mam w domu rodzinnym. Czy mogę jakoś się tego dowiedzieć?

Witam,
Z chwilą uzyskana przez Pana pełnoletności, komornik powinien (czyt. musi) wezwać Pana do oświadczenia czy podtrzymuje Pan egzekucję i o wskazanie numeru rachunku bankowego, na który ma być przekazywana należność, bowiem z chwilą uzyskania pełnoletności staje się Pan wierzycielem w sprawie, a przedstawicielstwo ustawowe (Pana matki) wygasa. (Często jednak komornik pomija ten fakt - wiem z doświadczenia). Tak jak pisał użytkownik Syphar - nie da się sprawy załatwić mailowo lub telefonicznie. Wystarczy jednak, że sporządzi Pan pismo, w którym uwzględni Pan zaistniałą sytuację i wskaże rachunek bankowy, na który komornik ma przekazywać należności alimentacyjne. Do pisma proszę dołączyć kserokopię Pana dowodu osobistego (tożsamości). Komornik jest zobowiązany do zmiany numeru rachunku, na ten wskazany przez Pana. Co do drugiego pytania, to może Pan wnioskować o zwiększenie kwoty alimentów wyłącznie w sądzie. Jednak, z tego co Pan napisał wynika, że alimenty wypłaca Panu FAL (nie komornik), a FAL może wypłacić maksymalnie 500 zł. Pozdrawiam.

Powrót