alimenty przez komornika

• Autor wątku Autor wątku monika10021971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika10021971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Was .
Moja corka ma 18 lat ( nadal sie uczy ) a od 17-stu alimenty w kwocie 200 zl
,wiem , ze to malo prawdopodobne ale nigdy przez 17 lat nie wystapilam o ich podwyzke , egzekwowane byly przez komornika .
W momencie gdy corka skonczyla 18 lat , napisala do ojca list w ktorym poinformowala go , ze nadal sie uczy i alimenty bedzie pobierac do tego momentu a gdy skonczy nauke poinformuje go o tym , zeby mogl zaprzestac placenia alimentow .
Ten komornik to tez wlasciwie robi co che ale nie tego dotyczy moje pytanie .
Ostatnio komornik !!!! zazadal dostarczenia informacji , ze corka sie uczy , zaswiadczenia ze szkoly bo inaczej wstrzyma egzekucje . I wstrzymal faktycznie .
Chce tylko wiedziec jaka jest podstawa prawna takiego zadania.
Nie wydaje mi sie zeby komornik mial w tej sprawie cokolwiek do powiedzenia .
Takiej informacji moglby zazadac ojciec dobrowolnie lub poprzez sad .
Ale komornik ???
Natomiast jezeli ma do tego prawo to , jezeli ktos wie, prosze podac paragraf z kodeksu rodzinnego .
Dziekuje

Tylko Sąd może znieść ojcu obowiązek alimentacyjny względem córki. (art. 138 KRiO)
np. Kiedy Sąd ustali (na wniosek ojca), że dziecko nie kontynuuje nauki.

Gratulacje dla komornika ;)

no widzisz skurczybyka ! :mad:
teraz przeslal mi odpowiedz , ze art.761 §1 KPC uprawnia go do takiej informacji .
ale okazuje sie , ze ten artykul odnosi sie do DLUZNIKA a nie wierzyciela .
no szlag mnie trafi !
Dzieki bardzo , tak wlasnie myslalam

poza tym nie byloby calej sprawy ale ja to zaswiadczenie musze tlumaczyc . na swij koszt . nie dosc , ze alimenty w przeliczeniu to okolo 70 euro a za tlumaczenie musze zaplacic 50 e .
to zak jakby moja corka jeden miesic przez zalozmy nastepne trzy lata jeden miesiac nie miala pieniedzy .
a dlaczego ja pytam ? tak jak mowie , gdyby takiego zaswiadczenia zazyczyl sobie sad , to jest to dla mnie zrozumiale .
naprawde , to juz ktorys raz z rzedu problem z tym komornikiem .

Ostatnia edycja:
Córka powinna wnieść pozew o podniesienie wysokości alimentów w kraju, w którym mieszka (o ile kraj ten przewiduje alimentacji po 18 urodzinach). Egzekucję powinien prowadzić organ w miejscu zamieszkania córki.

robinsonik napisał:
Córka powinna wnieść pozew o podniesienie wysokości alimentów w kraju, w którym mieszka (o ile kraj ten przewiduje alimentacji po 18 urodzinach). Egzekucję powinien prowadzić organ w miejscu zamieszkania córki.

na jakiej podstawie?

nie chce podnosic alimentow . ciesze sie , ze juz przestalam sie bac .
chodzi po prostu o tego komornika ktory sadzi , ze jest ponad prawem .
rowniez wstrzymanie tych alimentow nie wydaje mi sie prawidlowe .
on jest tylko posrednikiem i chyba nie ma do tego prawa , nie przekazac na konto corki kwoty zasadzonej przez sad .
jak myslicie ?
zbieram sie do napisania skargi do prezesa sadu na dzialania tego komornika

:mad:Witam.Proszę o pomoc ! Moja córka zmarła a ojciec dziecka ma ograniczone prawa.Jestem babcią i rodziną zastępczą mojej wnuczki, wnuczka ma siedem lat i od ojca na utrzymanie nie dostała złotówki. PCPR w roku ubiegłym założył ojcu dziecka sprawę o alimenty,płacić ma po 300zł miesięcznie więc pierwsze cztery miesiące nie płacił od marca do czerwca potem dwa miesiące zapłacił na czas miesiąc przerwy i kolejne alimenty wysłane w październiku za wrzesień, w listopadzie za październik i w styczniu za listopad jak upomniałam że ma zapłacić zaległość to mnie wyśmiał. Ojciec dziecka pracuje za granicą i nie wiemy gdzie, co robić żeby dziecko dostało to co się jej należy?:mad::mad:

Ostatnia edycja:
MandatKarny napisał:
na jakiej podstawie?
Wysokość alimentów ma odpowiadać uzasadnionym potrzebom uprawnionego dziecka. Zawsze w razie zmiany sytuacji alimenty powinny być ustalone ponownie, tak aby uwzglednialy sytuacje bieżącą.
Tutaj zdaje się, że nastąpiła zmiana kraju zamieszkania i te 200zl w Europie Zachodniej z całą pewnością nie pokrywa nawet połowy potrzeba dziecka.

Ponieważ nie jest już Pani przedstawicielem córki to ona powinna zlozyc/potwierdzić komornikowi, że egzekucja ma być dalej prowadzona. Warto dodac, że istnieje zadłużenie za okres, który komornik wstrzymał wypłaty. Najlepiej zrobić to pisemnie.
Swojej decyzji nie musi niczym uzasadniać.
Komornik po otrzymaniu jej wniosku powinien podjąć egzekucję i wyplacich zaległości.

Ostatnia edycja:
gość0001 napisał:
:mad:Witam.Proszę o pomoc ! Moja córka zmarła a ojciec dziecka ma ograniczone prawa.Jestem babcią i rodziną zastępczą mojej wnuczki, wnuczka ma siedem lat i od ojca na utrzymanie nie dostała złotówki. PCPR w roku ubiegłym założył ojcu dziecka sprawę o alimenty,płacić ma po 300zł miesięcznie więc pierwsze cztery miesiące nie płacił od marca do czerwca potem dwa miesiące zapłacił na czas miesiąc przerwy i kolejne alimenty wysłane w październiku za wrzesień, w listopadzie za październik i w styczniu za listopad jak upomniałam że ma zapłacić zaległość to mnie wyśmiał. Ojciec dziecka pracuje za granicą i nie wiemy gdzie, co robić żeby dziecko dostało to co się jej należy?:mad::mad:

Bardzo mi przykro z powodu pani sytuacji .
Jedyne co moge doradzic to z wyrokiem sadu i wszelkimi informacjami na temat dluznika ( bo komornik ma w nosie takie sprawy szczerze mowiac ) isc do komornika .
Prosze tez zebrac dowody wplat .
Ma pani prawo upomniex sie o wszystkie zalegle alimenty od daty wyroku .
Powodzenia

Nie wiem, czy piszę we właściwym wątku. Komornik odmówił mi wystawienia zaswiadczenia o bezskutecznej egzekucji (choć przyznaje, że taka jest), bo napiłam, że proszę o wystawienie zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji w ciągu ostatnich trzech miesięcy. komornik uważa, że może wystawić tylko w ciągu ostatnich dwóch. Podpiera się załącznikiem do ustawy o osobach uprawnionych do otrzymania alimentów. Czy ma rację? Nie mogę takiego załącznika znaleźć.

Ma rację. Zapytaj jeszcze raz tam gdzie chcesz to zaświadczenie złożyć czego od ciebie potrzebują, bo na pewno nie bezskuteczności za ostatnie 3 miesiące, musiałaś źle zrozumieć.

Dzięki za odpowiedź. Tak chciała pracownika MGOPS do Funduszu Alimentacyjnego- za grudzień, styczeń, luty. Echhh, trudno, procedura od nowa.

Powrót