Alimenty-pytanie

• Autor wątku Autor wątku Szymon.PL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymon.PL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum!

Piszę ten temat w imieniu mojej mamy.

Sytuacja w domu nie wygląda najlepiej. Ojciec nie mieszka z nami (mama, ja-17 lat + siostra-10 lat) , trzy miesiące temu wyprowadził się. Mama chciałaby wnieść pozew o alimenty tutaj w Niemczech. Mieszkamy we Frankfurcie nad Menem od 4 lat, nie mamy niemieckiego obywatelstwa, ojciec jest również Polakiem.

Czy byłaby możliwość dostania takich alimentów? Jakie dokumenty i gdzie należy je złożyć? Sytuacja finansowa również nie wygląda najlepiej, czy można być tutaj zwolnionym wszelkich od kosztów sądowych / adwokackich?

Pozdrawiam serdecznie

Szymon

z tego co mi wiadomo sprawy cywilne i rodzinne zalatwia sad wlasciwy dla ostatniego miejsca zameldowania w polsce, wiec raczej marne szanse na rozwod w niemczech poniewaz oboje rodzice sa polakami i pewnie zadne nie ma pochodzenia niemieckiego
ale dla upewnienia sie proponuje zapytac prawnika we frankfurcie , takie pytanie jest bezplatne

Ok, muszę się z nurkiem nie zgodzić.
1. Można wystąpić o alimenty przed sąd miejsca zamieszkania uprawnionego na podstawie art. 5 nr 2 rozporządzenia 44/2001.
2. Tak.
3. Pozew + informacje o stanie majątkowym zobowiązanego i potrzebach uprawnionych.
4. Można wnosić do właściwego sądu o Prozesskostenhilfe. Tu jest formularz z wyjaśnieniami: http://cdl.niedersachsen.de/blob/images/C6746906_L20.pdf

poniewaz dzis nie ma mojego prawnika wiec info z 1 reki podam w piatek

Witam
Nurek nie ma racji!!
Moze twoja mama ubiegac sie o Alimenty na terenie Niemiec jezeli macie meldunek.Musi twoja mama wybrac sie do Rechtsanwalt-a ewentualnie do Landkreis.Jezeli jest kiepska sytuacja finansowa-musi twoja mama tez to przedstawic-zeby bla zwolniona z oplat-bedzie musiala zarobki przedstawiac co roku-przez 5 lat.bo jezeli stopa finansowa sie poprawi do 5 lat-bedzie musiala wtedy koszty splacic.po 5 latach jest umozenie.
Musi twoja mama przedstawic akt urodzenia od was-twoj i twojej siostry jak tez,ze jest rozwod-ewentualnie wtrakcie rozwodu.Dbrze by bylo jakby tez znala pobyt ojca-jezeli nie znacie-wystarczy podac ostatnie zameldowanie w niemczech i w polsce-lecz wtedy sprawa bedzie dluzej sie ciagla,bo musza waszego ojca odnalezc i sklonic do alimentow wg tutejszej stawki.
Trzymam kciuki:grin:

pytanie do szymona
na jakiej podstawie matka i ojciec przebywaja w niemczech?
maja swoje firmy czy pracuja w firmach majac pozwolenie na prace?

rozmawialem dzis z prawnikiem i czekam na odpowiedz szymona odnosnie podstawy pobytu rodzicow na terenie niemiec.

Witam

Tata ma własną firmę budowlaną, natomiast mama nie pracuje. Obydwoje mają stałe pozwolenie na pobyt w Niemczech.

Dzięki nurek68 za poświecenie czasu nad moją sprawą.

Pozdrawiam

mama ma "niederlasungserlaubnis" ? bezterminowy ?

Witam po długiej przerwie!

Moja mama postanowiła się jednak już rozwieść z ojcem. W związku z tym poprosiła mnie abym dowiedział się czegoś w internecie. Mama jak i ojciec mieszkają aktualnie w Niemczech. Obydwoje mają obywatelstwo polskie. Mam pytanie : czy mama może złożyć pozew rozwodowy w Polsce? Dodam, że jest zameldowana też w Polsce. Pobrali się również w Polsce.

Pozdrawiam!!!

Szymon

Może złożyć pozew o rozwód w Polsce. Będzie taniej (niższa opłata, brak obowiązku posiadania adwokata, brak konieczności opinii biegłego o prawie obcym), tyle że pewnie sąd ją wezwie na jedną rozprawę.

Nauzicaa napisał:
Może złożyć pozew o rozwód w Polsce. Będzie taniej (niższa opłata, brak obowiązku posiadania adwokata, brak konieczności opinii biegłego o prawie obcym), tyle że pewnie sąd ją wezwie na jedną rozprawę.

W niemczech wystarczy do rozwodu miec tylko 1-go adwokata moze on byc ze strony ojca ,matka poprostu przychodzi na rozprawe sama.a za rozwod placi ten kto dal pozew.

Ebru: owszem, można mieć wspólnego adwokata, co nie zmienia faktu, że opłata sądowa jest wyższa (i może być rozłożona między stronami, bo powód płaci Kostenvorschuss) oraz tego, że najprawdopodobniej trzeba będzie zapłacić za opinię biegłego o treści prawa polskiego.

Nauzicaa napisał:
Ebru: owszem, można mieć wspólnego adwokata, co nie zmienia faktu, że opłata sądowa jest wyższa (i może być rozłożona między stronami, bo powód płaci Kostenvorschuss) oraz tego, że najprawdopodobniej trzeba będzie zapłacić za opinię biegłego o treści prawa polskiego.

tylko w polsce jest wiekszy problem jak jedna strona sie nie zgodzi to na rozwod mozna czekac 100 lat z orzekaniem winy tez paskudnie, w niemczech troche wiecej kosztuje ale zaoszczedzic mozna niepotrzebnych stresow i czasu

Jungs,
ist ja bestimmt schon alles post factum, aber Ihr IRRT. Entscheidend ist nicht, wo man überall gemeldet ist (hier wahrscheinlich mit 2 "Hauptwohnsitzen" - was rechtlich/faktisch/physisch UNMÖGLICH ist), sondern wo man sich (innerhalb EU) innerhalb der letzten 6 Monate TATSÄCHLICH aufgehalten hat. Das scheint hier eindeutig D zu sein. Alllllerdings: da mindestens einer der Eheleute EU-Ausländer (PL) ist, kann er mit dem Noch-Ehepartner einvernehmlich(!!) auch sein "Heimat"-Gericht anrufen. Scheidung in D oder PL hat beides seine Vor- und Nachteile. Da aber der Lebensmittelpunkt D ist und vermutlich bleibt, würde ich aus praktischen Gründen (Kinder-/Ehegattenunterhalt, Vermögensauseinandesetzung, Übersetzungskosten!!!) die germanische Variante wählen.
Tyle. Gruß in die Runde.

Powrót