alimenty rodzine

• Autor wątku Autor wątku babel32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

babel32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Matka pobiera alimenty rodzinne na mnie ,siebie i siostre w kwocie 800zł.Jestem już pełnoletni i chce sam dostawać alimenty,co mam zrobić?

skoro matka ma na siebie alimenty to rozumiem ze placi ojciec tak? mozesz ojcu wysłać informacje ze skoro jestes pelnoletni to powinien tobie je placic, ale paimetaj ze wtedy matka moze zazadac zebys sie dokladal do wszytskiego w domu, alimenty to nie kieszonkowe,

Tak ale chciałbym mieć to prawnie zatwierdzone bo ide na studia a z ojcem nie mam możliwości się dogadaä alimenty są też na siostre i mame i nie wiem jak to zrobić żebym miał swoją kwote do dyspozycji,dodam tylko,że mama od 10 latnie podniosła alimentów i ciężko nam się żyje pomimo różnych prac dorywczych które podejmujemy,natomiast ojciec zarabia 4tyś.Jak to zrobić,mam złożyc do sądu jakiś wniosek,będe wdzieczny za odpowiedź

to zloz do sadu wniosek o podwyzszenie alimentów, uzasadnij i wnies o zabezpieczenie na czas trwania postepowania.

jesli nic nie bedziesz podnosił to do zadnego sadu isc nie musisz. wyslij ojcu pismo poleconym ZPO ze ma teraz tobie przelewac kase, podaj konto i juz, dopisz z ejak nie bedzies zmial pieniedzy u siebie to pojdziesz do komornika, bo alimenty nie sa dla matki tylko na twoje utrzymanie. a wczesniej matka dzialla jako twoj przedtsawiciel ustawowy....teraz juz nie moze bo estes pelnletni

Ale to są alimenty rodzine czyli na nas wszystkich a mama nie chce jak to sie wyraziła jego łaski i nie podniesie,ojciec nie bedzie nic wysyłał dla mnie bo stwierdził ,źe wysyła tak jak było ustalone przez sąd,czy ja pomimo,ze to alimenty rodzinne moge sam wystąpić o podwyżke w swoim imieniu,bo z tej kwoty wynika ,ze mamy po 270zł dla każdego,siostra też studiuje i o podwyzke nie wystąpi.

Ktoś coś pokręcił. Albo to są alimenty (i wtedy jak wyżej), albo obowiązek zaspokojenia potrzeb rodziny (i wtedy występujesz z własnym wnioskiem o alimentację).

Powrót