Alimenty rozwodowe. Rak piersi, zła syt. finansowa.

• Autor wątku Autor wątku chocoloco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chocoloco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Potrzebuje pomocy w napisaniu odpowiedzi na wezwanie na sprawę o umorzeniu alimentów.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?

Po krótce opowiem sytuacje..

Mama jest po rozwodzie z ojcem już ponad 2 lata. Sąd na sprawie przyznał jej 200 zł alimentów. Ojciec przez 2 lata płacił je, lecz teraz żyje z inną kobietą i mają dziecko. Z tego też powodu chce umorzenia alimentów. Żali się również na trudną sytuację finansową (kredyty, komornik) Co zabawne mieszkając u tej kobiety płaci na swoje dziecko alimenty i rzekomo za wynajęcie pokoju w jej mieszkaniu. W mojej opinii kobieta go ewidentnie wykorzystuje i kombinuje razem z nim, by mieć więcej pieniędzy. Ojciec jest niewidomy, mama też słabo widzi i jest chora. Ma raka piersi z przerzutami do kości i wątroby. Razem z siostrą i siostry dzieckiem jesteśmy zameldowani u mamy. Ja (syn) jestem na stancji. Również mam słabą sytuację finansową (kredyty). Siostra z synkiem mieszkają razem z mamą. Siostra z synkiem we wrześniu przeprowadza się do chłopaka do Warszawy. Mieszkamy w małej miejscowości i musimy co miesiąc jeździć z nią do Warszawy na leczenia i badania. Pochłania to dużo pieniędzy, ponieważ ze względu na słaby kręgosłup musi być transportowana samochodem. Do Warszawy mamy 300 km. Mama również ma trudną sytuację finansową, ponieważ razem z ojcem mieli kredyt hipoteczny na mieszkanie, którego od rozwodu nie spłacali. Do tego doszły ich wspólne inne kredyty, które również nie zostają spłacane. Mama otrzymuje miesięcznie ok. 800 zł w raz z alimentami. Po opłatach za mieszkanie, prąd, gaz, telefon zostaje jej 250-300 zł.

Jeszcze raz proszę o pomoc w napisaniu odpowiedzi.

Pozdrawiam

Powrót