Alimenty, studia dzienne i umowa zlecenie!!!

• Autor wątku Autor wątku anonimowa47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anonimowa47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Bardzo proszę o pomoc.
Studiuje dziennie, przyznane mam alimenty w wysokości 380zł, siostra ma przyznane 400zł. Mama otrzymuje 700zł renty. Otrzymam stypendium socjalne w wysokości 500zł. Chciałam zapytać czy jeśli ojciec nie płaci alimentów tylko pieniadze ida z funduszu alimentacyjnego, i mamy komornika gdzie egzekucja wobec ojca co do płacenia alimentów jest bezkuteczna. Czy jesli podjełam prace na umowe zlecenie na weekendy to całe wynagrodzenie z tej pracy komornik mi zabierze? Naczytalam sie tyle w internecie, że juz sama nie wiem co mysleć. Bo jesli ojciec nie płaci, a ja chce sobie dorobic dla siebei na jakies przyjemności i maja mi to zabrać , to jaki sens jest ze ja pracuje?

A dlaczego komornik miałby Ci zabrać wypłatę? Masz na siebie jakiś tytuł egzekucyjny za długi?

Nie. Tylko chodzi że jesli ojciec nie płaci i alimenty ida z funduszu, to czy jesli pracuje dla siebie i zarabiam to sad moze mi cofnac alimenty jesli studiuje dziennie? I czy jesli ojciec nie płaci to chodzi o to ze z niego komornik bedzie brał pieniadze jeli podejmiej jakas prace na umowe? Znaczy nei od niego tylko od pracodawcy?

1)To czy będą nadal się należały alimenty z FA zależy od tego czy przekroczycie kryterium 725 zł/ osobę.
2) Jeśli ojciec wystąpi o zniesienie obowiązku alimentacyjnego i sąd uzna, ze jesteś w stanie się samodzielnie utrzymać- może odebrać alimenty.
3) Ojciec ma dług wobec państwa i Was. Więc jak zacznie pracować, komornik będzie ściągał dług z jego pensji.

1)To czy będą nadal się należały alimenty z FA zależy od tego czy przekroczycie kryterium 725 zł/ osobę.
2) Jeśli ojciec wystąpi o zniesienie obowiązku alimentacyjnego i sąd uzna, ze jesteś w stanie się samodzielnie utrzymać- może odebrać alimenty.
3) Ojciec ma dług wobec państwa i Was. Więc jak zacznie pracować, komornik będzie ściągał dług z jego pensji.

Dziękuje bardzo za odpowiedź :) juz się troche pogubiłam w tym ale wszystko juz rozumiem.

Powrót