alimenty u komornika a zmiana pracy

• Autor wątku Autor wątku angelika81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelika81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Ściagane mam przez komornika alimenty. Nie mam już żadnego zadłużenia - komornik ściąga bieżące alimenty. Była żona za żadne skarby nie chce zawiesić postępowania u komornika.
W najbliższym czasie będę zmieniał pracę. Czy to jest moment, aby "pozbyć się" komornika. Czy komornik będzie szukał mojego nowego miejsca zatrudnienia? A co jeśli namierzy mnie, ale alimenty będą płacone regularnie?
Bardzo proszę o jakieś informacje.

Na świadectwie pracy będziesz miał wzmiankę o zajęciu komorniczym, tak więc nowy pracodawca jak otrzyma od Ciebie świadectwa pracy to od razu będzie wiedział iż masz komornika i zapewne sam się upomni który to komornik.

Poza tym komornik bierze dane z ZUS-u o kolejnym zatrudnieniu,takze namierzy Cie szybko.Jest ewentualnosc depozytu 6 -o miesiecznego i unikniecia kosztow komornika.Moze to bedzie wygodniejsze.

Dziekuję za odpowiedzi. wiem na czym stoje.
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie w związku z tą sprawą. Była żona nigdy nie zgodzi się dobrowolnie na zawieszenie lub umorzenie postępowania u komornika ( teraz jestem całkowicie wypłacalny ). Czy istnieje możliwość, że gdybym wniósł sprawę do sądu o zawieszenie tej egzukcji to sąd stanąłby po mojej stronie. Ewentualnie czy podczas kolejnej sprawy o podwyższenie alimentów ( która prędzej czy później na pewno odbędzie się ) mogę załatwić sprawę komornika ( oczywiście przy pomocy adwokata )?
Egzekucja komornicza blokuje mi jakiekolwiek zakupy na raty bądź wzięcie kredytu.
Przypominam, że od bardzo dawna nie mam już żadnej zaległości alimentacyjnej.

Jedyna mozliwoscia mi znana jest depozyt 6-o miesieczny i wtedy jestes wolny.

Powrót