alimenty u komornika

• Autor wątku Autor wątku samotna mama1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samotna mama1

Użytkownik
Odpowiedzi
250
biore alimenty z FA.mam zaległe ok 1500 u komornika.ojciec dziecka chyba nie pracuje(podejrzewam że gdzies na czarno na pewno dorabia bo nie moze byc całkiem bez kasy).czy jeśli dostanie legalną prace to komornik od razu się o tym dowie czy ewentualnie dopiero np.po rozliczeniu pita?czy jeśli uda mu się ściągnąć jakąś nalezność to mnie sam poinformuje(komornik) czy powinnam tam dzwonić i się dowiadywać?

Komornik w pierwszej kolejnosci musi splacic FA, nastepnie pieniadze trafia do Pani. Jesli dostanie Pani pieniazki od Komornika powinna je Pani zwrocic, w innym przypadku odbiora Pani swiadczenie FA.

a zakładając (hipotetycznie) że ojciec ma legalną pracę,splacil zaległości w FA i zaczyna splacać zaległe alimenty które trafiają do mnie.co wówczas z bieżącymi alimentami?no bo nie mogę ich brac z FA więc mam się znowu zgłosić do komornika żeby ściagał z niego i te bieżące?

jaką kwotę moze od niego ściagnąć miesięcznie komornik?
wiem że ma prawdopodobnie u komornika dług z banku za nie płacone raty kredytu.sama tez chcę iść do sądu aby uzyskac od niego połowę za nasze wspólne zadłużenie które ja spłaciłam-to pewnie tez trafi do komornika.jaka jest wówczas kolejność pobierania od niego nalezności?

Wowczas w pierwszej kolejnosci biezace alimenty musi placić, a dodatkowo splacac zadluzenie wobec Pani. Po splacie Pani zaleglosci i kilku miesiecznym brakiem zaleglosci alimentacyjnych ojciec zacznie Pani przekazywac pieniadze a nie przez komornika.

Jesli ma komornika takze za kredyt, w pierwszej kolejnosci ida alimenty pozniej kredyty.
Majac 2 kredyty komornik dzieli wyegzekwowana sumę, lecz to juz inny dział i tam niech Pani szuka dokladnej odpowiedzi.
Jaka kwotę? To zalezy jaka ma umowę o pracę.

ania19871 napisał:
w pierwszej kolejnosci biezace alimenty musi placić, a dodatkowo splacac zadluzenie wobec Pani.
Ale jeśli jest zadłużenie wobec Pani to nadal Pani może uzyskać zaświadczenie od komornika o bezskutecznej egzekucji i pobierać alimenty z OPS. i koło się zamyka.

Powrót