Alimenty - umorzenie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna123654
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna123654

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Mam na imię Katarzyna. Sąd zasądził mi alimenty od obojga rodziców. W obu przypadkach egzekucja okazała się całkowicie bezskuteczna - jeden rodzic posiada dokumenty o złym stanie zdrowia i całkowitej niezdolności do pracy, drugi od lat jest zagranicą. Żadne nic sobie nie robi z wyroku sądu i nigdy nie zapłaciło ani grosza z tytułu alimentów.

Dopóki nie ukończyłam 25. r. ż. świadczenia wypłacał mi MOPS, a dokładnie Fundusz Alimentacyjny. Ponadto jako studentka utrzymywałam się ze stypendium.

Jakiś czas temu podjęłam pracę (umowa o pracę, pełny etat), wynajmuję pokój w czyimś mieszkaniu, gdyż nie pracuję w rodzinnym mieście. Zgłosiłam się wtedy do kancelarii komornika z pytaniem, co mam w tej sytuacji zrobić, jeśli chodzi o dalszą egzekucję - zarówno alimenty bieżące jak i zaległe. Uzyskałam informację, że to zależy tylko ode mnie, czy mam dalsze roszczenia alimentacyjne od rodziców, ponieważ przepisy nie precyzują jasno, czy alimenty przestają być należne w chwili ukończenia studiów i / lub podjęcia pracy, lecz w momencie uzyskania samodzielności finansowej i to ja mam ocenić, czy biorąc pod uwagę moje przychody i wydatki, uważam się za w pełni samodzielną finansowo. Pouczono mnie, że w sytuacji, gdy rodzice nie zgadzają się z tym, że ja nadal oczekuję od nich alimentów, mogą jako dłużnicy zgłosić się do sądu i wtedy sąd rozstrzygnie, natomiast w mojej konkretnej sytuacji do tego nie dojdzie, bo i tak alimenty nie były, nie są i nie będą do wyegzekwowania.

Wobec powyższego nie składałam wniosku o zawieszenie / umorzenie egzekucji komorniczej ani nie informowałam komornika na piśmie o ukończeniu studiów, dacie podjęcia zatrudnienia, pensji itd.

Kilka dni temu otrzymałam pismo z kancelarii komornika, w którym wzywa się mnie do:
1. Przedłożenia zaświadczenia z uczelni wyższej, że wciąż studiuję i należą mi się alimenty.
Albo:
2. Złożenia wniosku o umorzenie postępowania egzekucyjnego, ze wskazaniem, kiedy dokładnie ustał obowiązek alimentacyjny.

W świetle rozmowy odbytej w kancelarii nie rozumiem kilku rzeczy i nie wiem, co powinnam teraz zrobić, bardzo proszę o pomoc.

Pytania / wątpliwości:
1. Dlaczego teraz komornik uzależnia moje dalsze prawo do alimentów od tego, czy wciąż się uczę - wzywa mnie do przedłożenia zaświadczenia z uczelni, skoro wcześniej uzyskałam informację, że ukończenie studiów ani nawet rozpoczęcie pracy nie są równoznaczne z wygaśnięciem obowiązku alimentacyjnego, bo wciąż mogę się uważać za nie w pełni samodzielną finansowo?
2. Dlaczego komornik oczekuje wskazania daty wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, jaka to powinna być data w moim wypadku? Data ukończenia studiów, podjęcia pracy, a może data złożenia wniosku o umorzenie postępowania egzekucyjnego, bo tak naprawdę w każdej chwili mogę stwierdzić, że stałam się samodzielna finansowo. W Internecie znalazłam kilka wzorów takiego wniosku i tam nie żądano podania daty wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego.
3. Okazuje się, że komornik ma prawo naliczyć koszty w wypadku umorzenia postępowania. Jeżeli egzekucja nigdy nie była skuteczna = zawsze była całkowicie bezskuteczna i długi rodziców sięgają kilkudziesięciu tysięcy złotych, bo okres alimentowania był długi, to teraz ja - jako wierzyciel, który nigdy nie dostał od matki ani ojca ani złotówki, mam pokryć 5% ich zadłużenia - kilka tysięcy złotych?
4. Czy w przypadku kiedy postępowanie komornicze zostanie umorzone MOPS nie zacznie ścigać mnie w celu odzyskania wypłacanych mi przez lata środków z FA?
5. Komornik wzywa mnie do udzielenia odpowiedzi na jego pismo w ciągu 7 dni. Chodzi tu o dni robocze czy kalendarzowe?

Bardzo Państwa proszę o pomoc i poradę, co powinnam teraz zrobić.

Katarzyna

Ostatnia edycja:
Powrót