M
Michal202
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, mam pytanie związane z alimentami od mojego taty, ponieważ około 6 lat temu dostawałem od niego alimenty zasądzone przez sąd jak miałem 20 lat, chodziłem wtedy do szkoły, alimenty przysyłał przez około dwa lata jak przestały przychodzić, to ja również jakiś czas po tym przestałem chodzić do szkoły, ale nie zgłaszałem tego nigdzie, bo pieniądze nie przychodziły, a ja nie mam z nim kontaktu. Teraz po kilku latach, jak tata zaczął osiągać dochody, odezwał się do niego komornik, który chce od niego pieniądze za te wszystkie lata. Ja chcę zrzec się tych alimentów. Znalazłem taki przepis(Dz.U. 2013 poz. 1513), który mówi, że w przypadku, jeżeli egzekucja została umorzona na wniosek wierzyciela, to zgodnie z nowymi przepisami w takim przypadku koszty komornicze poniesie wierzyciel. Czy ten przepis też może dotyczyć mojej sprawy??Czy jeżeli komornikowi nie udało mu się wyegzekwować tych alimentów, to nie będzie trzeba płacić komornikowi za prace, za okres w którym nie przychodziły pieniądze?