alimenty ustalone oraz informacja na przyszłość

• Autor wątku Autor wątku mik99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mik99

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam, mam nadzieję że założyłem temat w odpowiednim dziale.
Sprawa dotyczy bardzo bliskiej mi osoby. Postaram się pokrótce opowiedzieć o co chodzi.
Pewien chłopak był z dziewczyną i niestety pojawiło się dziecko a oni się rozeszli. Pozwała go oczywiście o alimenty i ustalili ich wysokość na 500 miesięcznie oraz 6000 zł zaległe bo stwierdziła, że nie płacił praktycznie za nic i sąd rozłożył tą kwotę jakby na raty więc wychodzi na to że przez 2 lata płaci po 800 zł. W maju tego roku kończy się ta płatność jakby dodatkowej kwoty, którą sąd rozłożył na raty i zacznie płacić to co zostało zasądzone czyli 500.

Mamy wrażenie, że jak skończy się płacenie wyższej kwoty to zaraz wystąpi o to, żeby płacił te 800 czyli o podwyższenie, bo jeśli mógł to robić przez 2 lata to może i dalej to robić. Jeździ po małą bo ma wizyty i ją zabiera na weekend dochodzą dodatkowe koszta czy można będzie je wykazać w sądzie ? Dodam, że ta laska nie pracuje bo po co ? Dostaje 500+ dostaje alimenty 800 oraz zasiłek, wyprowadziła się na wieś do rodziców gdzie nie ponosi żadnych kosztów utrzymania. Córce nie kupuje praktycznie nic nowego, oczywiście od czasu do czasu coś dla oka. Sama wstawia zdjęcia na portale społecznościowe z wyjazdów z zakupów ostatnio nawet kupiła telefon za pond 3000 pytam skąd miała kasę ? Proszę mi powiedzcie czy jest opcja wystąpienia do sądu aby nie wiem postraszyć ją w takim sensie że on płaci na dziecko na nie na jej utrzymanie ? Czy da się coś w tej sprawie zrobić bo to jest śmieszne, że dziecku praktycznie nic a ona się bawi. Chłopak zbiera wszystkie paragony za paliwo, za zakupy dla małej itd.

Proszę pomóżcie i podpowiedzcie czy da się zrobić coś z tą dziewczyną, mam wrażenie, że czasem nawet utrudnia kontakt z dzieckiem i nastawia ją przeciwko niemu.

Ja bym juz na tym etapie wystapil o obniżenie alimentów, jeśli np sytuacja ojca się zmienila, albo może udowodnić, że np kupuje córce ubrania, placi np za wycieczki szkolne czy ponosi inne koszty, które odciążają matke, a za ktore ta jednak powinna placic wg poprzedniego postanowienia.

Wystąpienie o obniżenie alimentów będzie nieuzasadnione, autor spłaca zaleglosci.Same alimenty nie są zapewne ustalone zatem na wyrost.

Powrót