alimenty w Anglii

• Autor wątku Autor wątku myniunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myniunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie.
Mieszkam w Anglii i mam 7 miesieczne dziecko. Ojciec dziecka uciekl do Polski gdy mialo 2 tygodnie zostawiajac nas bez srodkow do zycia. Po dwoch miesiacach wrocil i zobowiazal sie do placenia alimentow. Teraz znowu zmienil zdanie i powiedzial ze nie bedzie placic. Czy moge starac sie o alimenty droga sadowa gdy ojciec dziecka pracuje w Anglii nielegalnie? Pozdrawiam i z gory dziekuje za udzielenie mi rady.

Alimentami w uk zajmuje sie Child Support Agency (CSA) sa dwie opcje
albo dogadujesz sie z ojcem dziecko co do wysokosci,
albo wyliczaja je na podstawie jego zarobkow taK WIEC JEZELI PRACUJE ON NIELEGALNIE TO RACZEJ TRUDNO IM BEDZIE WYEGZEKWOWAC ALIMENTY.

Kontaktowalam sie CSA dzisiaj i tam mi powiedziano ze jezeli tak przedstawia sie sytuacja to pierwsze co musze zrobic to zglosic to w urzedzie skarbowym. Interesuje mnie co moze nastapic potem. Dziekuje za rady.

A co jeśli oboje mieszkamy w UK, syn lat 7 urodzony w UKi całe życie tu mieszka a żona nie chce alimentów przez CSA(ja złożyłem aplikację) twierdząc im że żadnych pieniędzy nie chce, CSA zamyka sprawę bo oni nie mogą jej zmusić do tego aby pieniądze brała-babka z CSA powiedziała że pierwszy raz się z czymś takim spotyka) a w Polsce chce wystąpić do sądu po wyższe dużo wyższe alimenty? Proszę o pomoc.

Jak już zloży to napiszesz to samo do sądu i pozew zostanie odrzucony.

Ja tez nie rozumiem. Przecież pisałeś że chce wystąpić do polskiego sądu? Skąd sąd w UK?

Bo ja wogole nie wiem dlaczego polski sąd ma tutaj rozstrzygać skoro oboje mieszkamy w Anglii. W Polsce sprawy o alimenty często odbywają się za zamkniętymi drzwiami jako zabezpieczenie na czas rozwodu. Gdy dziecko mieszkało u mnie to ja wystąpiłem do CSA i mi przyznali ale ona wtedy też nie płaciła. Teraz od września mieszka syn razem z mamą a ona nadal nie płacąc mi zaległych alimentów składa papiery w pl. Boję się bo polskie sądy różnie orzekają a często dla rodziców w Anglii takie alimenty nie adekwatnie do warunków panujących w UK. Poza tym w takich przypadkach jak rodzice i dzieci mieszkają w Uk powinno być odrzucane z urzędu. . Zastanawiam się czy sąd też tak na to spojrzy..

Tak jak napisałam sąd w Polsce nie będzie nic rozstrzygać, jeżeli żona zrobi tak jak piszesz (wniesie sprawę do polskiego sądu), wysyłasz jedno pismo, może byc jednozdaniowe, z informacją że dziecko i Ty mieszkacie w Anglii i pozew musi zostać odrzucony.
Powództwo powinno być odrzucone z urzędu, ale jeśli żona tak jak piszesz ma skłonność do kombinatorstwa może próbować wprowadzić sąd w błąd - podać jakiś adres swój i Twój w Polsce, może się zdarzyć że sąd nie będzie wiedział że są to adresy nieprawdziwe, dlatego warto żebyś o ewentualnym powództwie wiedział i wysłał odpowiedź.

Dziękuję bardzo za informacje. Mam nadzieję, że sąd polski zrozumie, że to zwykle kombinowanie i próba narobienia mi długów. .

Powrót