Alimenty w DE

• Autor wątku Autor wątku grosek77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grosek77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam! Tym razem mam problem rodzinny... a więc...

Ciocia ma męża który posiada 2 córki z innego małżeństwa oraz 2 dzieci z ciocią. Córki te mają 25 i 23 lata i są teraz w trakcie studiów. Płaci na dziewczyny 600 euro alimentów przy zarobku ok 2000 euro miesięcznie netto.

W domu Cioci opłaca wszystkie rachunki(tzw: czynsz prąd wodę telefon itp itd.). Z tym że nie daje nic na jedzenie chemie ani co najważniejsze nie daje np na ubrania dla dzieci o innych rzeczach nie mówiąc.

Na konto cioci wpływa rodzinne a całą resztę na którą nie daje jej mąż musi pokrywać ona. Moja ciocia pracuje w systemie pauschall tj. 800 euro max plus 300 euro basis.

Pytanie brzmi: Czy można bez rozwodu zasądzić alimenty dla 2 dzieci cioci(wiek 11 i 7 lat)? Jak ma to wyglądać i czy w tym wypadku sąd podzieli pieniądze na 4 dzieci wujka?

Rzecz dzieje się oczywiście w de.

Nikt nie miał podobnej choćby sytuacji?

Pod tabelą Düsseldorfertabelle znajdziecie ile sie dokladnie nalezy na dzieci kiedy jest ich duzo....ale napewno kwota na 7 i 11 lat to 309 euro × 2...od 12 roku zycia 377 euro.Kazdemu dziecku sie alimenty należą...to ze placi 600 na starsze nie znaczy ze ma nie placic na dzieci ktore chodzą do szkoły i potrzebują jesc,uczyc sie i zyc jak te starsze ktore moga juz isc do pracy samodzielnie.Sad w Niemczech bierze pod uwagę Düsseldorfertabelle a pod nią jest ile sie odejmuje od tej sumy np. 309 euro bo dzieci jest kilka.Bez separacji ,rozwodu mozna sie ubiegac o alimenty na dzieci.
Dodam ze oplaca rachunki czego nie powinien robic przy placeniu alimentow na dzieci.Bo te rachunki to tak jakby alimenty ktore on placi na ciocie twoją.A zeby ona dostała alimenty na sibie musialaby byc niepełnosprawna.Ale z tymi rachunkami to nie wiem blizej jaka sytuacja np ten sam meldunek itp.

Powrót