Alimenty w stosunku do rodzica

• Autor wątku Autor wątku H1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

H1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie co do obowiazku alimentarnego w obec rodzica. Czy prawo to obowiazuje mnie jesli od 10 lat mieszkam w Wielkiej Brytanii? Czy zmiana obywatelstwa uchroni mnie przed tym prawem? Czy moj maz obywatelstwa brytyjskiego jest tym zobowiazany (j mam maly dochod)? Prosze o porade

Nawet jeśli Pan zmienił obywatelstwo, jeśli dziecko mieszka w Polsce, nie można zmienić prawa. Spór musi być rozpatrywany według prawa polskiego.

Witam,

Dziekuje za wiadomosc. Tu chodzi o moja mame czyli alimenty w stosunku co do rodzica. Ja obecnie jestem na urlopie macierzynskim a do pracy wracam na 30 godzin. Moj maz jest brytyjczykiem i zastanawiam sie jak bylo by to rozpatrywane? Czy on ma obowiazek w obec mojej rodziny?

Twój mąż, niezależnie od obywatelstwa nie ma obowiązku alimentacyjnego wobec Twoich rodziców. Ty taki obowiązek masz i fakt, że mieszkasz poza Polską nie zwalnia Cię z tego obowiązku

Jak wygląda sprawa alimentów wobec rodziców biologicznych w przypadku, gdy odebrano im prawa rodzicielskie i dzieci zostały zaadoptowane do innej rodziny, zaraz po urodzeniu.

Jesli przysposobienie bylo pelne i nie zostalo sadownie rozwiazane to alimentuje sie rodzicow adopcyjnych. Biologiczni w swietle prawa sa ludzmi obcymi.

Dziękuję za odp. Pytam dlatego, że rodzice adopcyjni brata biologicznego mojego syna (adoptowanego)wpadli w panikę gdy dowiedzieli się o reszcie rodzeństwa, którą w ostatnim czasie odszukaliśmy, no i żyjącej matce biologicznej. Obawiają się problemów ze względu na możliwość (w ich opinii) zasądzenia alimentów.

Powrót