Alimenty-Włochy

• Autor wątku Autor wątku matmusia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matmusia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.
Z góry przepraszam jeśli źle umieściłam temat.
Mam problem z ojcem. Otóż moi rodzice rozwiedli się około 6 lat temu.
Ojciec nigdy nie pracował, po rozwodzie uciekł do Rzymu, mieszkać u ciotki.
Alimentów nigdy nie płacił, zresztą do tej pory tego nie robi. Zgłoszone to było w MOPSIE, na Policji i do Sądu. Komornik twierdzi, że ojciec jest nieuchwytny.
Czy wie ktoś jak i gdzie można wpłynąć aby ruszyć tą sprawę? Co roku dostajemy list i z Sądu i z policji, że nie mogą znaleźć ojca mimo iż podawałam adres jego pobytu (niemożliwe, żeby tam go nie było, zostało to potwierdzone przez znajomą). Z kim mam się kontaktować w tej sprawie? Nie wierze w to, że nie można złapać dłużnika, jesteśmy w UE więc mamy porozumienia..
Bardzo proszę o odpowiedź.

Wiec wyobraz sobie,ze kiedy juz go zatrzymaja i pojawi sie w Polsce,to dopiero zobaczysz,jak dziala polskie prawo.A alimenty z FA otrzymujesz?

tak otrzymuje... ale nie jest to taka suma jaką wyznaczył sąd. Wątpie aby go znaleźli skoro od 6-7 lat nie ma żadnych rezultatów. Czy wie ktoś po jakich urzędach powinnam polatać?

Coz zawsze to 500 zl miesiecznie i choc to nie pocieszenie,to zawsze to cos.Gorzej,jak go znajda i sproboje obnizyc alimenty,to wtedy i tego nie otrzymasz.

w sądzie okregowym zajmują się alimentami zagranicznymi, warto spytac

bon napisał:
w sądzie okregowym zajmują się alimentami zagranicznymi, warto spytac

Niestety zajmuja sie,jezeli wierzyciel zna adres zameldowania(legalny).

Witam. Moj maz ma 23letniego syna ktory mieszka 17lat we Wloszech. Do marca 2019roku placilem alimenty 600. Syn nie pracuje i w tamtym roku skonczyl nauke. Zlozylem pozew do sadu w Polsce. Wyrokiem Sadu mamy sie dogadac z synem. Pytam sie jak skoro przestal odbietac telefony i nie mam z nim kontaktu. Co mam zrobic? Prosze o pomoc

Powrót