Alimenty wpłacone przed ich zasądzeniem

• Autor wątku Autor wątku ben10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

ben10

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.

Z moja małżonka umówiliśmy się że ze względu na jej trudną sytuację finansową będę jej płacił pieniądze na poczet alimentów jeszcze zanim te zostaną zasądzone. Wpłacałem kwotę 800pln płaciłem przelewem bankowym z tytułem alimenty przez 3 miesiące przed rozwodem czyli w sumie kwotę 2400pln po rozwodzie zasądzono mi alimenty w wysokości 400pln alimentów więc zgodnie z umową nie płaciłem ich i do października nie powinienem ich płacić. Okazało się że moja Ex złożyła do komornika wniosek o ścigągnięcie tych pieniędzy. Komornik poinformował mnie że mogę wystąpić o zablokowanie klauzuli wykonalności lub zaskarżyć egzekucję czy też wystąpić ze skargą na czynności komornika. Proszę o podpowiedź w jaki sposób najskuteczniej dojdę swoich racji i jak napisać pismo.

uważasz, że przed rozwodem nie miałeś obowiązku utrzymywać dziecka?

Utrzymywanie dziecka i płacenie alimentów to 2 różne rzeczy. Nie znasz Syn zawsze dostawał ode mnie wszystko czego potrzebował, a tu chodzi o ograniczenie środków które przepływają przez jego matkę i nie idą na utrzymanie syna. Obecnie syn już jest od miesiąca pełnoletni a do komornika wniosek poszedł tuz przed jego urodzinami.

Dorosły syn może udać się do komornika i wycofać wniosek. Jego matka nie ma w tej sprawie już nic do powiedzenia. Może też Pan uzgodnić z synem, że alimenty będą przelewane na rachunek dziecka. Tutaj też matka już nic nie zrobi.
To syn jest wierzyciele, i to syn powinien zdecydować czy chce coś od Pana czy nie.

To wiem. Już z synem ustaliłem że gdy wróci z wakacji to pójdzie do komornika. Tyle że to jeszcze prawie 2 tygodnie a w tym czasie jeszcze będę miał wpływy na konto które jest zajęte. Nie mogę też dokonać e-płatności co trochę utrudnia mi życie. Poza tym jest więcej niż pewne że syn nie otrzyma ani grosza z kwoty którą do jego powrotu zajmie komornik.

Syn może kontaktować się z komornikiem na odleglosc: mail, fax. Wystarczy napisać wnoszę o odstąpienie od egzekucji bieżących i zaległych świadczeń z tytułu alimentów na moja rzecz od daty x. Podaje swoje dane adresowe, PESEL i numer sprawy, podpisuje i wysyla np w formie skany do komornika. Moze też telefonicznie jeszcze potwierdzić komorników , że po powrocie zawita w kancelarii.

robinsonik napisał:
Syn może kontaktować się z komornikiem na odleglosc: mail, fax. Wystarczy napisać wnoszę o odstąpienie od egzekucji bieżących i zaległych świadczeń z tytułu alimentów na moja rzecz od daty x. Podaje swoje dane adresowe, PESEL i numer sprawy, podpisuje i wysyla np w formie skany do komornika. Moze też telefonicznie jeszcze potwierdzić komorników , że po powrocie zawita w kancelarii.
Jeśli komornik rozpozna taki wniosek to byłoby to skandal.

ben10 napisał:
Utrzymywanie dziecka i płacenie alimentów to 2 różne rzeczy. Nie znasz Syn zawsze dostawał ode mnie wszystko czego potrzebował, a tu chodzi o ograniczenie środków które przepływają przez jego matkę i nie idą na utrzymanie syna. Obecnie syn już jest od miesiąca pełnoletni a do komornika wniosek poszedł tuz przed jego urodzinami.

Nie masz racji. Alimenty to nie prezenty... i przeznaczone są właśnie w celu utrzymania dziecka.

Jeżeli twierdzisz że Twoje pełnoletnie dziecko nie spełnia przesłanek do płacenia mu alimentów to składasz pozew o ich uchylenie do Sądu, nie zaś samodzielnie bawisz się w szeryfa...

Powrót