Alimenty wsteczne

• Autor wątku Autor wątku gosiak.1908
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiak.1908

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam takie pytanie na sprawie rozwodowej w maju 2019roku były mąż dostał alimenty na syna w wysokości 400 zł, złożył apelacje od kwoty zasadzonych alimentów sprawa się odbyła we wrześniu 2020 roku od tego czasu płaci alimenty. Chciałabym złożyć pozew o wyrownanie alimentów od stycznia 2018, czyli od momentu urodzenia się syna. Od urodzenia dziecka nie interesował się nim i nie łożył na jego utrzymanie. Jak napisać i od czego zacząć taki wniosek? Macie może jakiś wzór?

Alimenty służą do realizacji bieżących potrzeb dziecka. Jeżeli radziłaś sobie bez nich to nie dostaniesz alimentów wstecz- bieżące potrzeby dziecka były zaspokajane. Jedyna szansa, to udowodnienie, że ci nie starczało i musiałaś się zadłużać.

bramborak napisał:
Alimenty służą do realizacji bieżących potrzeb dziecka. Jeżeli radziłaś sobie bez nich to nie dostaniesz alimentów wstecz- bieżące potrzeby dziecka były zaspokajane. Jedyna szansa, to udowodnienie, że ci nie starczało i musiałaś się zadłużać.

Tylko że wtedy moja mama i babcia mnie utrzymywały wraz z dzieckiem nie ja sama.

Sąd zada proste pytanie: dlaczego nie wystąpiłaś o alimenty w styczniu 2018 roku?

Wystąpione bylo wraz z rozwodem tylko że sąd apelacyjny nie wyrównal tych alimentów

Trzeba było wnieść wniosek o zabezpieczenie alimentów na czas procesu. Do czasu ustalenia obowiązku alimentacyjnego otrzymywała byś środki, które ustalił sąd rozpatrując wniosek o zabezpieczenie. Nie złożyłaś takiego wniosku, więc można wnioskować, że nie były Tobie potrzebne.
Z samym pozwem o alimenty czy zaspokojenie potrzeb rodziny, należało wystąpić niezwłocznie a nie czekać na wyrok rozwodowy.

Powrót