alimenty z Funuszu a dochody rodziny

• Autor wątku Autor wątku BialaCzekoladka03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
BialaCzekoladka03

BialaCzekoladka03

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam,
potrzebuję pomocy, bo nie rozumiem dzisiejszego prawa, pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją.
Moja mama wyszła za mąż i mam ojczyma, mój ojciec biologiczny nie płaci alimentów więc muszę składać papiery do Funduszu w gminie. Nie mieszkam z nimi mam inny adres zameldowania niż mój ojczym, a i to muszę wykazywać jego w dochodach, (mój wiek 22lata), utrzymuję się sama. Mama wspiera mnie finansowo. Dzisiaj dowiedziała się, że przekroczyliśmy limit na dochód i muszę niby o oddać alimenty za rok 2014 lub nie otrzymam na ten rok nic, bo Panie tam pracujące uznały, że brakuje im jakiegoś kwitka o dochodach mamy mimo, że złożyła wszystkie umow o prace i nic nie zataiła, że pracuję tak jak one to mówią. Mama od lipca straciła pracę.
Moje pytania:
1. co mam zrobić w tej sytuacji?
2. dlaczego muszę wykazywać dochód mojego ojczyma skoro z nim nie mieszkam?
3. co zrobić abym nadal mogła mieć alimenty?
4. czy muszę okazywać pit z 2013 roku skoro ojczym jest prawnie mężem od sierpnia 2013r. więc okres rozliczeniowy jeszcze mają oddzielny?
5. czy to prawda, że muszę podać mamę o alimenty, by wykazać, że sama się utrzymuję?

Proszę o szybkie odpowiedzi. :help::help::help:

Ostatnia edycja:
...ale kto odpowiada za brak dokumentu?? chyba osoba przyjmująca i wydająca decyzję?
Chodzi o to , że złożona została umowa o pracę z datami, a brakuje im podobno dochodu z jednego miesiąca, ale jak można tego nie zauważyć i podliczyć dochód na podstawie dat wg umowy??

Powrót