Alimenty z Gminy

• Autor wątku Autor wątku Rozz31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rozz31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam pytanie co do alimentów. Mam 17 lat i chciał bym , żeby gmina mi założyła konto w banku i tam wpłacała pieniądze 500zł i aby nikt nie miał do niego dostępu , nawet mama. Słyszałem, że jest taka opcja, ale chcę się upewnić

Pierwsze słyszę, to nie są pieniądze z gminy tylko z Funduszu Alimentacyjnego. Alimenty są na częściowe pokrycie kosztów twojego utrzymania więc mama aby cię karmić, płacić część opłat je pobiera na ciebie

A oprocz tego nie jestes pelnoletni,wiec alimenty otrzymuje(na Ciebie) mama,jako Twoj opiekun.

Jeżeli masz ukończone 13 lat to masz prawo decydować o swoim koncie bankowym i pieniądzach -też pobieram alimenty na swoje dzieci i jeden z synów 14letni zadecydował sobie i zablokował konto do pełnoletności.

Czyli mogę iść i poprosić Gminę o to, aby założyli mi konto w banku i tam wpłacali pieniądze ?

kąto to musisz sobie sam założyć w banku a nr konta podajesz tam z kąd pobierasz alimenty

Jeszcze 1 pytanie, czy jeżeli zablokuje do pełnoletności to czy mama będzie mogła w każdej chwili wyjąć z banku pieniądze ?

Wtedy mama będzie cię żywić przez pół miesiąca (jej część alimentów) a drugie pół będziesz żyć z powietrza.

natalia11091 napisał:
wtedy mama będzie cię żywić przez pół miesiąca (jej część alimentów) a drugie pół będziesz żyć z powietrza.

to zależy od dochodu rodzica

rozz31 napisał:
jeszcze 1 pytanie, czy jeżeli zablokuje do pełnoletności to czy mama będzie mogła w każdej chwili wyjąć z banku pieniądze ?

jeżeli ją upoważnisz to tak. Będzie wybierała. Musisz sobie zastrzec wszelkie swoje prawa przy zakładaniu konta sobie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
gosieńka11
Kobieta.gif
proszę wyłączyć Caps Locka

gosieńka11 napisał:
Jeżeli masz ukończone 13 lat to masz prawo decydować o swoim koncie bankowym i pieniądzach -też pobieram alimenty na swoje dzieci i jeden z synów 14letni zadecydował sobie i zablokował konto do pełnoletności.

A kto mu pieniadze przekazuje ,FA,czy tez Pani?

Powrót