Alimenty z Holandii

• Autor wątku Autor wątku Aleks1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleks1981

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam,
Mam zasadzone alimenty na córkę. Z funduszu nie dostaje ponieważ mój dochód przekracza próg dochodowy. Ojciec rzecz jasna nie płaci. Dowiedziałam się że przebywa w Holandii. Złożyłam wniosek do Sądu Okręgowego o ściaganie alimentów z Holandii. Ojciec dziecka założył tam nowa rodzinę a o córce kilka lat temu zapomniał. Jest pozbawiony praw. Przypuszczam że jakiś holenderski urząd napisał do niego gdyż ojciec dziecka odezwał się na portalu społecznościowym do córki. Przebywał wielokrotnie w Pl ale dopiero teraz zechciał się spotkać. Córka jednak nie odpisała. Ojciec chyba nawet nie wie ile ona ma lat bo napisał jej że jest już dorosła a ona ma tylko 12lat. Moje pytanie jest następujące. Czy ktoś się orientuje jak wygląda takie postępowanie w Holandii? Jak się ściąga takie alimenty? Czy jest jakoś karalne jeśli nie będzie chciał płacić? Czy będą ściągać również zaległości czy tylko alimenty bieżące? Dodam że źle nie zarabia.I czy może jakoś uchylić się od płacenia albo chcieć zmienić wyrok i nie płacić wcale?
Dziękuję

Masz już europejski nakaz zapłaty- ale to chyba ten wniosek o ściąganie alimentów z Holandii. Jeśli tak to pieniądze będzie windykował tamtejszy komornik.

Powrót