alimenty z Jugendamtu

• Autor wątku Autor wątku nicolask
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicolask

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, 3 lata temu wyszłam za mąż w Niemczech za obywatela z polskim i niemieckim paszportem.Od tej pory jestem też zameldowana w Niemczech.Z poprzedniego związku w Polsce mam 9 letniego syna-ojciec dziecka na rozprawie rozwodowej został calkowicie pozbawiony praw rodzicielskich.Jeszcze dużo szybciej(pażdziernik 2003) przed rozwodem na rozprawie alimentacyjnej ojcu dziecka przysądzono 300 zł alimentów na utrzymanie syna.W okresie pażdziernik 2003-kwiecień 2004 otrzymywał alimenty z funduszu alimentacyjnego w Polsce, jak wiadomo fundusz zlikwidowano w maju 2004 i od tej pory do luty 2007 nie otrzymywałam żadnych alimentów.Coś ruszyło w marcu 2007-od tej pory alimenty otrzymuję w miarę regularnie-( za pośrednictwem komornika na konto w polskim banku)lecz w niższych niż przysądzone 300zl kwotach (80zł-200 zł miesięcznie) oraz jednorazowo grubsza kwota.Nie są to jednak alimenty bieżące-lecz cała suma wpłat dokonanych od marca 2007 do maja b.r. idzie na poczet długu (wraz z ustawowymi odsetkami) jaki powstał od kwietnia 2004 roku.Na dzień dzisiejszy dlug jest spłacony do kwietnia 2006 roku. Do splaty (należność +odsetki) pozostało jeszcze ok 8000 zł.
W związku z powyższym moje pytania brzmią następująco:czy mimo w miarę regularnych wpłat w ostatnim czasie-jednak kwot niższych niż przysądzone 300 zł mogę całkowicie zamknąć sprawę w Polsce i starać się odzyskać dług w wysokości ok. 8000 zł w niemieckim jugendamcie?
Czy mojemu synowi należą się jakiekolwiek alimenty z niemieckiego jugendamtu i jaka to jest kwota-przysądzone 300zł czy może jakieś inne niemieckie stawki?
Dodam, ze z ojcem dziecka nie mam żadnego kontaktu, przypuszczalnie wyjechał on poza grranice Polski, w kwestii dostarczania środków do komornika zapewne pośredniczą jego rodzice, którzy nie są skłonni wyjawić adresu syna.
Dodam jeszcze, że zarówno ja jak i syn mamy obywatelstwo polskie, obecny mąż jak i nasza młodsza 2,5 letnia córka mają również obywatelstwo niemieckie.
Ja nie pracuję, mój mąż zarabia ok.2000 euro, na oboje dzieci otrzymujemy po 154 euro kindergeldu.
W najbliższym czasie czeka mnie wizyta w jugendamcie-bardzo proszę o jakieś cenne informacje i wskazówki ponieważ nie chcę się dać zbyć byle czym.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Witam w jugendamcie z tego co wiadomo oni płacą tylko do 6 lat dziecka długów oni nie pokrywają alimentacyjnuch

Powrót