Alimenty z nadpłatą

• Autor wątku Autor wątku rafkuc06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafkuc06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Kilkanaście dni temu złożyłem wniosek o egzekucję komorniczą alimentów od ojca na podstawie wyroku, który określił ich wysokość na 500zł. Od roku-dwóch ojciec płacił z własnej woli 800zł, bo wiedział, że obecnie sąd by ustalił nawet wyższą kwotę. Dzisiaj mi napisał, że zobaczymy się w sądzie i zastanawiam się czy może wykorzystać fakt, że płacił o 300 zł więcej, żeby zażądać zwrotu nienależnych alimentów? Dopiero teraz skończyłem szkołę średnią, w tym miesiącu jeszcze pisałem matury, więc ogólnie rzecz biorąc - alimenty mi się należały, ale jak to się może mieć do rzeczonej nadpłaty? Wniosek złożyłem, bo w tym miesiącu nie chciał wpłacić pieniędzy terminowo, a mam wydatki związane z lekami i rekrutacją na studia. Pozdrawiam!

rafkuc06 napisał:
Dzisiaj mi napisał, że zobaczymy się w sądzie i zastanawiam się czy może wykorzystać fakt, że płacił o 300 zł więcej, żeby zażądać zwrotu nienależnych alimentów?
Najprawdopodobniej nie była to żadna nadpłata - ta wystąpiłaby gdyby pana ojciec w tytułach przelewów wyraźnie wskazał, że wpłaca dodatkowe 300 złotych na poczet innego miesiąca itd. Jeżeli takie oznaczenia na przelewach nie było to były to dobrowolne wpłaty w wyższej wysokości a jako takie nie podlegają zwrotowi. Być może pana ojcu chodziło o to, że zamierza wystąpić o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego określonego wyrokiem albo o zmniejszenie alimentów.

Powrót