A
adaden1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, mam 19 lat ucze się zaocznie, żyje w konkubinacie i za 5 miesięcy urodzi mi się dziecko, ( tzn mojej dziewczynie ) oczywiście poczuwam się do odpowiedzialności, to ja jestem ojcem itp. Pomimo pracy mam również źródło dochodu jakim jest płacenie alimentów z funduszu alimentacyjnego w kwocie 500 zł, doczytałem że alimenty z funduszu nie przysługują na pełnoletnie dziecko które ma dziecko, więc tu kilka moich pytań :
1. Czy stracę alimenty z funduszu po urodzeniu dziecka ?
2. Czy jak nie zgłoszę tego w urzędzie stanu cywilnego to dojdą sami że mam dziecko i zabiorą alimenty ? ( jak tak to czy poniosę jaką kare )
3. Co jeśli stracę alimenty a wiem że z ojca nie dam rady ściągnąć ani grosza ? Jest nietykalny bo siedzi w stanach. wtedy tylko marne 90 zł rodzinnego ?
Pomóżcie.
Wojtek
1. Czy stracę alimenty z funduszu po urodzeniu dziecka ?
2. Czy jak nie zgłoszę tego w urzędzie stanu cywilnego to dojdą sami że mam dziecko i zabiorą alimenty ? ( jak tak to czy poniosę jaką kare )
3. Co jeśli stracę alimenty a wiem że z ojca nie dam rady ściągnąć ani grosza ? Jest nietykalny bo siedzi w stanach. wtedy tylko marne 90 zł rodzinnego ?
Pomóżcie.
Wojtek