alimenty z polski dla osoby z niemiec

• Autor wątku Autor wątku szarlotta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szarlotta

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Witam
chcialabym sie dowiedziec w nastepujacej sprawie. Jestem z osoba, ktora wziela slub w polsce,wyjechala za granice i tam sie rozwiodla.obecnie przebywa w polsce.rozwod mial miejsce 1.5roku temu. Sad wyznaczyl opieke nad 2dzieci[1pelnoletnie,2-nie] matce.alimenty matka otrzymywala od panstwa,poniewaz pan byl na bezrobotnym.gdy moj obecny partner chcial swoja droga placic pieniadze na dzieci jego byla zona powiedziala,ze nie chce pieniedzy bo wiecej dostanie od panstwa niz od niego.nie chciala podac nr konta bankowego,dziecko pelnoletnie tez nie.w chwili obecnej odezwala sie jego byla zona chcac wiedziec jego adres meldunkowy,adres pracy itp. Chcialam sie dowiedziec, jesli moj partner nie placil dotad alimentow bedzie musial nadrobic alimenty za czas, kotry nieplacil?jak udowodnic,ze osoba pobierala swiadczenie z zagranicy z panstwa?czy on sam musi sie zgloscic do tej instytucji z prosba o jakies zaswiadczenie czy moze ona sama cos takiego przedstawic?chcialabym sie dowiedziec tez o wysokosc alimentow czy to jest przelicznik w zlotych czy moze w euro?gdzie zaklada sie taka sprawe w polsce czy w niemczech i czy wymagana jest obecnosc partnera?czy np.moze sie obyc bez sprawy w sadzie-czy moze to byc na zasadzie dogadania sie obu stron,w jakiej formie ma byc zawarta taka umowa(notarialnie?)?moj partner zarabia najnizsza krajowa,jedno dziecko poszlo do pracy,nie uczy sie,drugie jest male.jakie dokumenty musza byc zebrane aby udowodnic ten fakt?prosze o rade.kto pokrywa koszt sprawy?czy byla zona moze wejsc na pensje partnerowi i jakie jest minimum komornicze.prosze o rade.

z jakiego panstwa otrzymywala alimenty?

jezeli z panstwa niemieckiego pobierala Unterhaltsvorschuss to tylko 72 miesiace i tylko na dziecko do 12 ego roku zycia,ojciec napewno musial byc o tym poinformowany (pismo z Jugendamt)i wplacac mial na ich konto(nie na konto matki)
suma w zaleznosci od wieku dziecka patrz rubryka
Unterhaltsvorschuss – Wikipedia

oczywiscie on to musi oddac panstwu:)

sprawe ojcu robi sam urzad Jugendamt,ojciec na sprawie nie musi byc(matka wcale nie )wyrok zapada,,wystarczy tylko ,ze upowaznila Jugendamt do tego,
ale to tylko jak podal zarobki,,jezeli nie podal,,Jugendamt placi tak czy tak bez sadu,,on musi oddac w przyszlosci

zalezy co ona wpisuje we wniosku,,jezeli bezrobotny to raczej daja mu spokoj wysla tylko list ,ze oni zaczynaja placic itd.jezeli poda ,ze pracuje i adres to zasypia go listami

Ostatnia edycja:
witam,chodzi o to,ze nie dostal informacji z jugendamtu, chcialam sie zapytac czy w takim razie jak na chwile obecna ma prace w pl to czy bedzie musial zwrocil to co panstwo dalo matce?czy warto rozpoczac samemu taka spraswe tzn.odezwac sie do jug.?

Ostatnia edycja:
chcialam sie zapytac,jesli ma najnizsza krajowa1317 czy jest jakies minimum komornicze?np.czy wogole jest mozliwosc,ze jugendamt idzie z nim na ugode i wplaca to na ich konto czy odbywa sie to przez komornika?czy warto odezwas sie do tej instytucji i napisac,ze jest sie chetnym do wspolpracy,czy musi to splacic w 1racie czy co m-c?bardzo prosze o rade.matka dziecka domaga sie zgody na paszport,czy ojciec ma obowiazek wyrazic zgode.jest to osoba bardzo nerwowa i jest spokojna bo chce zgody na paszport.moze warto poczekac z ta zgoda do zakonczenia sprawy.jesli jedno dziecko jest ponizej12lat i j.placil pieniadze a drugie jest pelnoletnie czy trzeba zwracac za 1dziecko czy tez za drugie,ktore ma prace ?

nie wiem niestety jak oni oblicza osobe z polskim zarobkiem,w niemczech do 900 euro dochodu nie musi placic aliment ojciec,,w przypadku polski mysle ,ze bedzie to inna kwota tego dochodu(tak jak alimenty naliczane dla polek mieszkajacych w PL tez jest polowa Niemieckich)

Moj pracuje za granica takze u mnie suma aliment byla liczona wedlug wiekszego dochodu ojca(nie polskiego dochodu)

zgode?he he mialam ten sam problem,,

moje dokumenty szly do Berlina ,Berlin sprawdzal jakie prawo jest w polsce(ale to dlatego ze dzieci urodzily sie w polsce i mialy jeszcze wtedy polskie obywatelstwo)
ona bedzie musiala walczyc o sorgerecht,jak dostanie to zgoda na paszport jego nie bedzie potrzeba

jakie obywatelstwo ma Ona?i dziecko?
bo ja zgode potrzebowlam do czegos innego(obywatelstwa Niemieckiego dla dziecka)

jezeli chodzi o polski paszport,,to nie wiem,ale zgoda bedzie potrzebna chyba
mysle ,ze warto sie odezwac tam do Jugendamt przedstawic zarobki itd,ale to juz sami zadecydujcie

Ostatnia edycja:
witam,dzieci maja obywatelstwo polskie,matka i ojciec bylej zony mieli ob.niemieckie.potem rodzenstwo wyjechalo do Niemiec,ona takze,wiec starali sie o niemieckie papiery.zastanawia mnie Twoje zdanie odnosnie sumy, do ktorej ojciec jest zwolniony z alimentow.przeciez wiekszosc ludzi bylaby na bezrobociu i w ten sposob wykorzystywala,ze panstwo to finansuje.odnosnie jugendamtu boje sie,ze beda kazali splacic to sume od razu i czy jest to kwota z jakimis odsetkami?chcialabym zeby moj partner mogl pojsc z nimi na jakas ugode,splacac co m-c kwote.nie chcialabym zeby zalatwial to komornik.bo po co?dowiedzialam sie,ze starsza corka mieszka sama z chlopakiem,wiec pewnie jest tez w stanie sie sama utrzymac.

tak jest tu z ta suma 900 euro,,musi miec na oplaty ,jedzenie i dopiero z reszty mozna placic alimenty
zreszta wiecej na ten temat nizej (temat Kindergeld)tam dziewczyny o tym pisaly tez

tu raczej kazdy dlug mozna chyba rozlozyc na raty

gdyby nie mial na oplaty i utrzymanie siebie , to by panstwo musialo oplacic,,wiec na jedno wychodzi
czy oni zaplaca alimenty czy mieszkanie i daja na wyzywienie,,
ale to dotyczy ludzi tu mieszkajacych,,jak bedzie to liczone w przypadku polaka mieszkajacego w Pl,,,nie wiem

ale tu jest do 900

Ostatnia edycja:
Powrót