G
gdrag
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
..."Pracodawca może dokonywać potrąceń na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych - przy zachowaniu wszystkich obowiązujących w tym przedmiocie zasad - także z pominięciem postępowania egzekucyjnego. Sformułowanie przepisu wskazuje jednak na fakultatywność normy prawnej. Wniosek uprawnionego do świadczeń alimentacyjnych, poparty oczywiście tytułem wykonawczym, nie obliguje pracodawcy do podjęcia jakichkolwiek działań, a jedynie go do tego upoważnia. Występują tu jednak pewne ograniczenia. Pracodawca nie może dokonywać przedmiotowych potrąceń, jeżeli:
1) świadczenia alimentacyjne mają być potrącane na rzecz kilku wierzycieli, a dostępna (ustalona w sposób jak wyżej) kwota, nie wystarczy na pokrycie wszystkich należności alimentacyjnych,
2) wynagrodzenie za pracę jest już zajęte w trybie egzekucji sądowej lub administracyjnej. "..
w związku z tym pytanie :
moja była żona sama poszła do mojego zakładu pracy z wnioskiem i tytułem wykonawczym, ma przelewane środki bezpośrednio na swoje konto - czy to samo może zrobić moja "kolejna" była żona ???
zależy mi na tym by to zakład pracy wypłacał Im środki bezpośrednio na konto lecz bez prowizji komornika...czy jest taka możliwość ?
1) świadczenia alimentacyjne mają być potrącane na rzecz kilku wierzycieli, a dostępna (ustalona w sposób jak wyżej) kwota, nie wystarczy na pokrycie wszystkich należności alimentacyjnych,
2) wynagrodzenie za pracę jest już zajęte w trybie egzekucji sądowej lub administracyjnej. "..
w związku z tym pytanie :
moja była żona sama poszła do mojego zakładu pracy z wnioskiem i tytułem wykonawczym, ma przelewane środki bezpośrednio na swoje konto - czy to samo może zrobić moja "kolejna" była żona ???
zależy mi na tym by to zakład pracy wypłacał Im środki bezpośrednio na konto lecz bez prowizji komornika...czy jest taka możliwość ?