alimenty za ubiegłe lata- testy dna

• Autor wątku Autor wątku PaneS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaneS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam 26 lat, Mama wychowywała mnie całe życie sama. Ojca nigdy nie poznałem chociaż wiem, że wie o moim istnieniu. Nigdy nie płacił alimentów, ponieważ moja Mama nigdy o nie, nie wystąpiła. W moim akcie urodzenia nie jest wpisany jako ojciec. Ale gdyby przyszło do badań dna myślę, że wszystko by się wyjaśniło. Czy można ubiegać się o alimenty z tych wszystkich lat kiedy byłem dzieckiem? gdzie się udać i od czego zacząć? Dodam, że znam jego imię nazwisko i wiem gdzie kiedyś mieszkał. Oczywiście dowiedziałem się o tym dość nie dawno, nigdy nie odczuwałem jego nie obecności. Ale jeżeli on nie miał sumienia przez te wszystkie lata, chciałbym go pociągnąć do odpowiedzialności.

Nie ma takiej opcji. Alimemty to srodki na zabezpieczenie biezacych potrzeb dziecka, ktore nie moze byc samodzielne.
Zakladam, ze ukonczyl Pan szkole i zdobyl zawod. Zakladam, ze jest Pan zdrowy.
Jesli ustali Pan ojcostwo to raczej tata bedzie mial szanse na alimenty od Pana, jesli na stara lata znajdzie sie w niedostatku. Warto sie zastanowic nad tym.
Oczywiscie jesli dojdzie do ustalenia ojcostaw to bedzie Pan dziedziczyl po nim, ale... jesli nie bedzie Pan utrzymywal kontaktu i okazywal ojcu szacunku i ewentualnej pomocy to ojciec bedzie mogl skutecznie wydziedziczyc Pana pozbawiajac nawet prawa do zachowku...

Powrót