alimenty, zadłużenie, komornik, wspólność małżeńska

• Autor wątku Autor wątku malalena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malalena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam proszę o udzielenie informacji dot. poniższej kwestii.

Mój obecny mąż, nie płacił przez długie lata alimentów na dziecko z pierwszego małżeństwa. (O tym, że nie płacił dowiedziałam się wczoraj).
Dostał wezwanie od komornika do zapłaty prawie 40 000 zł w terminie 7 dni, w przeciwnym razie ma wykazać cały swój majątek (ruchomości itp), które komornik będzie mógł zająć na poczet długu. Problem w tym, że mój mąż tak naprawdę nie ma nic. Mieszka w moim domu (który obecnie jest przedmiotem działu spadku), nie jest nawet w nim zameldowany. W ogóle nie ma meldunku.

Moje obawy dotyczą tego: czy z racji tego, iż dłużnik jest moim mężem, komornik może wezwać mnie do spłaty jego długu, albo zająć ruchomości, nieruchomości należące do mnie? Moi rodzice zmarli kilka lat temu, obecnie toczy się postępowanie o dział spadku, w który wchodzą dość spore nieruchomości - czy komornik może zająć moją część spadku jako małżonki dłużnika? Nie mamy rozdzielności majątkowej.

Dodam, bo być może jest to istotne, iż dłużnik jest moim mężem od listopada 2009 r.
Postanowienie o nabyciu spadku jest z sierpnia 2009 r.
Z góry dziękuję za informację

Nie wezwie cię do spłaty długu. Nie zajmie nieruchomości.
Jednak może zając ruchomości, jeżeli nie udowodnisz, że należą do Ciebie (n.p faktury imienne...) Zajmie pobory męża, jeżeli pracuje.
Zameldowanie nie ma znaczenia. Ważne gdzie przebywa dłużnik.

Powrót