alimenty - zajęcie komornicze - umowa zlecenie - taxi

• Autor wątku Autor wątku WitekW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WitekW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry. Pracuję jako taksówkarz na umowę zlecenie. Nie mam żadnego stałego dochodu, żadnej podstawy. Zarabiam tyle ile uda mi się "wyjeździć". Jest to moje jedyne źródło dochodu. Czy komornik może dokonać egzekucji w moim przypadku?

Ostatnia edycja:
Tak. Zajęciu i przekazaniu będzie podlegało 60% tego, co w danym miesiącu będziesz miał do wypłaty (o ile faktycznie wykażesz komornikowi, że jest to twoje jedyne źródło utrzymania - w innym przypadku zajęciu podlega 100%).

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dodam jeszcze, że nie dostaję żadnego wynagrodzenia od firmy.
Pracuję na aplikacji, dostaję pieniądze za kurs "do ręki" bezpośrednio od klienta.
To firma pobiera prowizję ode mnie. Czyli ja muszę zapłacić firmie, żeby móc przewieźć pasażera.
Jak w takim przypadku dokonać zajęcia?

Ostatnia edycja:
Nie, nie mam konta. Nie potrzebuję go.
Stąd właśnie moje pytanie.
Brak konta, brak wynagrodzenia ze strony firmy, umowa zlecenie, praca na aplikacji która pobiera ode mnie prowizję za zlecenie kursu. Płacę za kurs pobieram ja.
Nie mam żadnych dóbr oprócz kilku ubrań, auto jest wypożyczone.
Akurat jestem w takiej sytuacji a nie innej.
Czy komornik może w jakiś sposób pozbawić mnie jeszcze środków do życia?

(dodam tylko, że moje dziecko ma wszystko czego mu potrzeba. Nie uchylam się od płacenia alimentów z lenistwa. Chciałbym to robić ale w tym momencie życia nie jestem w stanie)

W przypadku bezskuteczności egzekucji grozi m. in. zatrzymanie prawa jazdy przez starostę a także odpowiedzialność karna za niealimentację.

Powrót