Alimenty - zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku tasieq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tasieq

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Witam!

Dostaliśmy dzisiaj pismo od komornika odnośnie zajęcia wynagrodzenia dłużnika alimentacyjnego (w tym przypadku matki). Na dole jest zapisek: Zajęciu podlega cała suma przypadająca dłużnikowi do wypłaty i obejmuje także wypłaty przyszłe.
Czy to znaczy, że będą pobierać jej całe wynagrodzenie? Chyba nie można zabierać więcej niż 60%?!
Czy ktoś z Was może wie jak to wygląda?

jaki jest rodzaj umowy??
Bo jesli umowa zlecenie to zajęcie jest w 100%

Witam!Ja też dostałam dzisiaj od komornika wiadomość o zajęciu całego wynagrodzenia za pracę dla ojca moich dzieci,a pracuje on na umowę zlecenie.
Dogadałam się z nim że będzie sam płacił alimenty i nie bardzo wiem jak załatwić tą sprawę,aby zrezygnować z egzekucji komorniczej są to alimenty bieżące i zaległe.Czy poniosę jakieś koszty? Dodam że ma też zaległość z funduszu alimentacyjnego to czy jak ja zrezygnuję z alimentów to komornik ma prawo zająć całe wynagrodzenie na poczet funduszu?

Komornik nie może zająć zobowiązanemu całego świadczenia z tytułu umowy zlecenia jeżeli świadczenie z umowy zlecenia jest świadczeniem powtarzającym się oraz ich celem jest zapewnienie zobowiązanemu utrzymania. Stosuje się tu przepisy Kodeksu pracy o ochronie wynagrodzenia.

Z tego co wiem z umowy zlecenia nie można pobrać calości w przypadku alimentów do 60%. Chyba, że coś się zmieniło. Nie mam pojęcia jaki jest rodzaj umowy, dziś z pisma dowiedzieliśmy się, że ona pracuje, bo do tej pory nawet przed dziećmi udawała bezrobotną. Nie rozumiem zwyczajnie zapisu o zajęciu całości bo zdaje się nie można kogoś zostawić bez złocisza przy duszy.

Witam!Dostałam dzisiaj od komornika wiadomość o zajęciu całego wynagrodzenia za pracę dla ojca moich dzieci,a pracuje on na umowę zlecenie.W piśmie od komornika jest napisane cyt."zajęciu podlega cała suma przypadająca dłużnikowi do wypłaty i obejmuje także wypłaty przyszłe'
Dogadałam się z nim że będzie sam płacił alimenty i nie bardzo wiem jak załatwić tą sprawę,aby zrezygnować z egzekucji komorniczej są to alimenty bieżące i zaległe.Czy poniosę jakieś koszty? Dodam że ma też zaległość z funduszu alimentacyjnego to czy jak ja zrezygnuję z alimentów to komornik ma prawo zająć całe wynagrodzenie na poczet funduszu?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Powrót