Alimenty, zaległe, bierzące.

• Autor wątku Autor wątku xoxosweetyxoxo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xoxosweetyxoxo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Sprawa jest dość zagmatwana i postaram się ją przedstawić w jak najprostszy sposób. Mianowicie mam skończone 19 lat(ciągle się uczę) moi rodzice są po rozwodzie ponad 12 lat, przez cały ten czas (11 lat) mój ojciec nie płacił na mnie alimentów. W międzyczasie zamieszkał w USA, moja mama nigdy nie składała wniosku o ściąganie alimentów, ani nie pobierała świadczeń alimentacyjnych z jakich kolwiek placówek. Gdy mialam 17 lat doznała oświecenia i złożyła wniosek do opieki o przyznanie alimentów na mnie, równocześnie złożyła wniosek do sądu o poszukiwanie dłużnika(mojego ojca). Alimenty z opieki były pobierane przez okolo 6 miesiecy, kilka dni przed moimi 18-nastymi urodzinami okazało się, że dłużnik został odnaleziony. Alimenty przyznane mi w dniu rozwodu to 500 zł, ale okazało się, że przelana przez niego kwota to 420 zł(z tego co się orientuje komornik zajął jego konto), od tamtej pory kwoty były różne ale nigdy nie przekroczyły 450 zł. Oczywiście zgłosiłam do opieki, że otrzymuję od niego pieniądze, jednakowo zaznaczyłam pani w opiece, że kwota jest niższa niż 500 zł. Pani w opiece kazała zgłosić się do sądu o wydanie postanowienia, czy pieniądze otrzymywane od ojca to spłata zadłużenia, czy bierzących należności. Sąd wydał postanowienie (na pierwszą wpłatę jaką przesłał), że jest to spłata zadlużenia. W dalszym ciągu pobierałam pieniądze z opieki. Jednak w kolejnym miesiącu przyszły znowu pieniążki (znowu nie pełna kwota), i Pani z opieki stwierdziła, że potrzebuje kolejnego postanowienia odnośnie pieniążków, żeby nie było nie porozumień, i żebym nie musiała po czasie zwracać pieniędzy do funduszu. Sąd wydał postanowienie, że jest to spłata bieżących należności(i takie postanowienie widnieje w opiece do dnia dzisiejszego), jednak to nie była pełna kwota alimentów. Pani w opiece znalazła ,,alternatywne" rozwiązanie. Pieniądze, które otrzymuję od ojca wpłacam na konto opieki, a w zamian otrzymuję pełne 500 zł.
Jednak z tego co się orientuję w USA jest obowiązek płacenia alimentów na dziecko do 18 roku życia. W związku z tym mam następujące pytania:

* Czy mogę wnioskować do sądu o zmianę postanowienia, na to aby to była spłata zaległych alimentów?
* Czy jeśli sąd zmieni decyzję, mogę w tym samym czasie pobierać świadczenia z opieki?
* Czy skoro znaleziono go, a sąd nie będzie chciał zmienić postanowienia, lub będzie to nie możliwe mogę złożyć pozew o egzekucję zaległych alimentów?
*Co mogę zrobić,aby uzyskać zaległe pieniądze?

Pozdrawiam serdecznie, i liczę na pomoc.

Powrót