Alimenty zalegle , biezace , komornik

• Autor wątku Autor wątku okii22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

okii22

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam. Postaram sie jak najdoklatdniej opisac problem. Od roku czasu tj od maja 2017 splacam alimenty (300zl zasadzone) co prawda nie byly to kwoty w tej wysokosci lecz po 100 zl raz 1000 i po 300. Wplacalem do komornika. Byla zona mieszkala wczesniej w innym miescie a obecnie w innym. Obecnie sprawa trafila na droge sadowa ze uchylam sie od placenia. W maju wplacilem pierwsza kwote ktora zamiast isc na biezace komornik wyslal na zalegle potem 3 kolejne na biezace i potem znowu na zalegle wplate z tego miesiaca na biezace. Bedac u komornika powiedzial ze ma taki plan splaty i czy on tak moze ?? Czy wszystko na biezace powinno isc. Kolejna sprawa fundusz alimetacyjny nie kieruje pieniedzy na biezace lecz na odsetki i tu znowu pytanie czy tak powinno byc ??? W sierpniu 2017 wplacilem u komornika 1000 zl lecz na zaswiadczeniu mam 100 zl wplacy i to przelewem ktorego nie wykonalem a mam cala historie przelewow dodam ze niestety nie mam dowodu wplaty z sierpnia a komornik nie chce mi powiedziec z jakigo rachunku zostala przelana kwota 100. Stwierdzil ze tyle wplacilem w grudniu czego napewno nie zrobilem teraz wplaty sa po 560zl do funduszu a i tak to idzie na odsetki . Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje.

Ostatnia edycja:
Jaką pomoc ?
Pytający jest po wielokroć w błędzie i do tego ma pretensje o to do wszystkich.

Nie mam pretensji do nikogo tylko chcialbym wyjasnic jak to jest. I bardzo prosze wyprowadzic mnie z tego powielokroc w bledzie bym wiedzial jak to dokladnie jest

Ustawy:
- postępowanie cywilne
- ustawa o osobach uprawnionych do alimentów

Dziekuje za odp. Mam nadzieje ze znajde tam odp na moje pytania dlaczego komornik wysyla pieniadze gdzie chce i dlaczego fundusz pobiera na odsetki a nie ida pieniadze na biezace.

Komornik-prawo spadkobiercy do roszczenia alimentacyjnego

Moja sistra była współwłaścicielką domu, który przed rozwodem stanowił własność jej i jej męża. Po rozwodzie były mąż narobił długów i wyjechał za granicę i nie płacił alimentów na dzieci, choć miał takie zasądzone. Siostra korzystała z funduszu alimentacyjnego, ale u komornika było zgłoszone roszczenie o zaległe alimenty. Komornik, na zlecenie innych wierzycieli przeprowadził dwie licytacje 1/2 części domu, jednak nie było chętnego. Dwa lata temu siostra umarła. Nie zostawiła testamentu i jej pełnoletnie dzieci stały się spadkobiercami. Chce zapytać, czy jej spadkobiercy mają prawo domagać się aby komornik w ich imieniu wszczął postępowanie z tytułu zaległych alimentów, o które wnioskowała siostra, czy wraz z jej śmiercią to roszczenie uległo np. przedawnieniu lub anulowaniu? Uprzejmie proszę o pomoc:)

Witam. Miałam podobną sytuację może i bardziej powikłaną. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest dogadanie się z byłą żoną odnośnie alimentów w przeciwnym razie kaplica. Ja miałam zasądzone 500 zl. Wpłacając do komornika 500 zl mój syn otrzymywał 300 zł. Mimo regularnych wpłat 500 zł, zadłużenie mi cały czas rosło. W Polsce urząd komornika służy w tym przypadku jako maszynka do zarabiania pieniędzy i nie ma tu miejsca na chronienie dobra dziecka skoro PODKREŚLAM przy terminowych wpłatach dziecko dostawało tylko 300zl. Może ktoś zapytać dlaczego nie płaciłam prosto dla dziecka, bo dziecko nie wyraziło takiej woli i nic tego nie może zmienić. Komornik zaciera ręce. Syn zaczął też pobierać pieniądze z funduszu alimentacyjnego przy Mops. Kuriozum. Od tego momentu wpłacając 500 zł do komornika dług rósł mi także w Mops-ie. Po mojej interwencji syn musiał zwrócić pieniążki do Mops-u a mi wpadł pomysł do głowy. Skoro już pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego to ja zaczęłam wpłacać pieniążki na konto Mops-u. Jest to wygodniejsze od wpłat do komornika. Dlaczego? Po pierwsze za nieterminowe wpłaty są bardzo małe odsetki. Po drugie świadczenie jest wpłacane i księgowane w kwocie 500zł. Po trzecie dług rośnie u komornika tylko od wynagrodzenia komorniczego a nie od kwoty alimentów. Po czwarte mam nadzieję że któraś władza pójdzie w końcu po rozum do głowy a nie po działkę do komorników i zrobi gest w stronę dobra dziecka a nie komorniczej kabzy, bo od 3 lat wpłacam do Mops regularne więc po co jest komornik w Polsce?

Chrzanisz głupoty.
Od wpłaty jest 15%, łatwo policzyć ile jest 15% z 500 zł - nie kłam perfidnie a najpierw sprawdź.
Od wpłat do MOPS czy tam FAL tez przyjdzie po latach zapłacić wynagrodzenie komornika, spokojnie.
Napisz lepiej ile jest raty bieżącej, ile zaległości wobec wierzyciela, ile lat państwo płaciło za pytającą i jaka jest zaległość wobec państwa a na koniec od kiedy w PL legalne są małżeństwa dwóch kobiet ?

Gdy kochany rodzić płacił swojemu dziecku jak należy to sprawa nigdy by nie trafiła do komornika.
Głodne kawałki o dobru dziecka są nie na miejscu w przypadku dłużnika alimentacyjnego.

Ostatnia edycja:
Ale jesteś niegrzeczny, poza tym nie umiesz czytać. Przecież nie pisałam że płaciłam od razu. Dogadałam się tak z byłym że znajdę pracę i zacznę płacić od kwietnia a ten mnie podał do komornika dzień po uprawomocnieniu się wyroku w połowie marca. Stąd komornik już był. Więc prawdą jest to że zabierał 200 zł. Teraz jest tak że jak zapłacę do Mops-nawet 25 go zamiast 10 go to odsetki są znikome. A chodziło mi o to że po trzech latach regularnych wpłat jaka jest rola komornika ? Takie jest nie doskonałe prawo, albo doskonałe w zależności od puntu siedzenia. A jeśli chodzi o homoseksualizm to starałam się odpisać użytkownikowi Okii22 więc moja rada żeby się się dogadał z żoną jest jak najbardziej na miejscu.

Masakra. LLaweyer powinieneś ostudzić swoje emocje. Ja nie przeczę, że jest 15% OD WPŁATY jak to stanowczo podkreślasz. Natomiast nie wiem jakich jeszcze dokonał naliczeń, może za zaległości, że syn otrzymywał tylko 300zł. Więc nie zachowuj się jak choleryk i proszę czytaj dokładnie co jest napisane. Dodam, iż obecnie trwa postępowanie wyjaśniające w sprawie działalności jego kancelarii. Natomiast jak tak bardzo chciałeś wziąć udział w dyskusji to może byś się ustosunkował też do innej strony mojej wypowiedzi. Pisałam przecież że na fundusz wpłacam regularnie od 3 lat i pytałam jaka jest w takim razie rola komornika ? A jak Ciebie tak boli moje zadłużenie wobec Państwa czyt. MOPS-u bo też w niewybredny sposób podnosiłeś kwestię to informuję że wynosi 1,59 zl z tytułu odsetek za nieterminowe wpłaty.

ciganka napisał:
Ja miałam zasądzone 500 zl. Wpłacając do komornika 500 zl mój syn otrzymywał 300 zł. Mimo regularnych wpłat 500 zł, zadłużenie mi cały czas rosło. W Polsce urząd komornika służy w tym przypadku jako maszynka do zarabiania pieniędzy i nie ma tu miejsca na chronienie dobra dziecka skoro PODKREŚLAM przy terminowych wpłatach dziecko dostawało tylko 300zl.

ciganka napisał:
Ja nie przeczę, że jest 15% OD WPŁATY jak to stanowczo podkreślasz. Natomiast nie wiem jakich jeszcze dokonał naliczeń, może za zaległości, że syn otrzymywał tylko 300zł.

To należy się dowiedzieć a nie medialne dyrdymały pisać

ciganka napisał:
Pisałam przecież że na fundusz wpłacam regularnie od 3 lat i pytałam jaka jest w takim razie rola komornika ? A jak Ciebie tak boli moje zadłużenie wobec Państwa czyt. MOPS-u bo też w niewybredny sposób podnosiłeś kwestię to informuję że wynosi 1,59 zl z tytułu odsetek za nieterminowe wpłaty.

Najzwyczajniej wolę żeby z moich podatków zbudowano więcej schronisk dla zwierząt albo ścieżek rowerowych a nie wyręczano alimenciarzy z ich obowiązku.

ciganka napisał:
Dogadałam się tak z byłym że znajdę pracę i zacznę płacić od kwietnia a ten mnie podał do komornika dzień po uprawomocnieniu się wyroku w połowie marca. Stąd komornik już był.

To ciekawe, po miesiącu zwłoki 3 lata spłacano FA do którego zaświadczenia wydaje się po dłuższym okresie bezskutecznej egzekucji niż miesiąc.

ciganka napisał:
Pisałam przecież że na fundusz wpłacam regularnie od 3 lat i pytałam jaka jest w takim razie rola komornika ?

Przeczytaj w ustawie.

Ostatnia edycja:
Powrót