ALIMENTY ZAPŁACONE-NIERUCHOMOŚĆ(wpis do księgi)

• Autor wątku Autor wątku saab93vigen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saab93vigen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
WITAM_!!!

problem wygląda następująco:
WYPISANIE KOMORNIKA Z KSIĘGI WIECZYSTEJ ponieważ chciałbym sprzedać
to mieszkanie

okoliczności:
1. płace alimenty przez komornika
2. KOMORNIK DOKONAŁ WPISU DO KSIĘGI WIECZYSTEJ O TOCZĄCYM SIĘ
POSTĘPOWANIU(rubryka 3.4)
3. NIE POSIADAM ŻADNYCH ZALEGŁOŚCI (wszystko na bieżąco)
4. KOMORNIK ZA WNIOSKIEM ŻONY ZAJMUJE MI PENSJE
5. WPŁACIŁEM DO DEPOZYTU SĄDOWEGO "do przodu" ALIMENTY
6 miesięcy po 600 złoty z UMOCOWANIEM KOMORNIKA.
6. UGODA Z BYŁĄ ŻONĄ JEST NIEMOŻLIWA (dodam również, że pracuje ona
w Sądzie Rodzinnym) ;)
7. KOMORNIK STWIERDZIŁ, ŻE NIE ZEJDZIE Z KSIĘGI PONIEWAŻ WIERZYCIEL
UTRACIŁBY ZABEZPIECZENIE SWOICH ROSZCZEŃ, GDYŻ TRUDNO
OKREŚLIĆ TERMIN USTANIA OBOWIĄZKU PŁACENIA RENTY(alimentów).
ZŁOŻONY DEPOZYT MOŻE BYĆ NIEWSPÓŁMIERNY Z PRZYSZŁYMI
ALIMENTAMI.
8. WARTOŚĆ MIESZKANIA TO OKOŁO 300.000, SYN MA LAT 14

CZY ISTNIEJE JAKIEŚ INNE WYJŚCIE Z TEJ SYTUACJI...????

czy może mógłbym wpłacić depozyt nie na 6 miesięcy ale np. za całość alimentów do uzyskania pełnoletności przez SYNA czyli:
56 miesięcy x 600 złoty czyli np. 33.600,00 złoty

GDZIE JEST GRANICA ZABEZPIECZENIA, ALBO JAKI ORGAN JEST JĄ WSTANIE
RACJONALNIE WYTYCZYĆ....????

WYJĄTKOWA MENDA Z TEGO KOMORNIKA, ROZMAWIAŁEM Z KILKOMA INNYMI
KTÓRZY TO POWIEDZIELI, ŻE PO WPŁACIE DEPOZYTU NA 6 miesięcy BEZ PROBLEMU UMARZAJĄ POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE, ALE TEN CIĄGLE ROBI JAKIEŚ PROBLEMY.

D Z I Ę K I____Z A____P O M O C
POZDRAWIAM

Zażądał Pan od komornika umorzenia postępowania egzekucyjnego w trybie art.883 par. 2 kpc ?

...
Art. 883. § 1. Zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia wezwania dłużnikowi zajętej wierzytelności.

§ 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży do depozytu sądowego sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych; równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję.
...
Jeśli złoży Pan wniosek o umorzenie egzekucji (uchyla wszystkie czynności w tym zajęcie nieruchomości) to komornik musi go Panu rozpatrzyć. Dalej w zależnośći od odpowiedzi lub jej braku stosuje się skargę na czynność lub bezczynność komornika.

Czy aby 6-cio miesięczny depozyt nie jest tym właśnie zabezpieczeniem wierzyciela o którym wspołmiał komornik ? Wydaje się, że to ustawa wyznacza granice zabezpieczenia a nie komornik. Poza tym komornik nie dokonuje zabezpieczenia roszczeń pieniężnych na nieruchomośći. Robi to uprawniony (hipoteką przymusową) lub sąd zakazem zbywania.

Inny wariant to wniosek o wydanie postanowienia w trybie art.981 kpc o umorzeniu egzekucji z nieruchomości:
...
Art. 981. Jeżeli należność wierzyciela będzie uiszczona wraz z kosztami przed zamknięciem przetargu, komornik umorzy egzekucję.
...
Art. ten całkiem nieźle pasuje do egzekucji alimentów. Trudno sobie wobrazić sytuację, że dłużnik reguluje cały dług na godzine przed przetargiem a komornik go jednak licytuje na poczet przyszłych zobowiązań alimentacyjnych.

Ostatnia edycja:
Sprawa jest bardzo podobna do mojej. Z tym, że w moim przypadku, mimo że sprawę prowadzi komornik, zobowiązany nie płaci alimentów ponieważ nigdzie oficjalnie nie pracuje. Aktualnie toczy się postępowanie o egzekucję z nieruchomości. Wczoraj otrzymałam informację komornika, że dłużnik znalazl nabywcę na swoje mieszkanie, które jest jedynym jego majątkiem, z którego można prowadzić egzekucję.
Zastanawiam się czy mogę zlozyć do sądu wniosek o udzielenie zabezpieczenia przyszłych roszczeń alimentacyjnych poprzez zobowiązanie do wyłożenia odpowiedniej kwoty (np. 50.000 zł) do czasu ukończenia przez uprawnionego nauki w szkole średniej? Albo wniosek o wpis do hipoteki nieruchomości, której wlascicielem jest dluznik.
Czy Pan próbował takiej drogi?
Jeśli zgodzę się na sprzedaż mieszkania z wolnej ręki dłużnik splaci zaległe zobowiązania ale jednocześnie zamykam sobie drogę do dochodzenia w przyszłości. Bo jak wspomnialam wyżej dlużnik wyzbędize się majątku znacznej wartości.
Tak samo wygląda sprawa jeśli sprzedaje się mieszkanie na licytacji publicznej.
Co zatem można zrobić żeby zabezpieczyć przyszłe roszczenia alimentacyjne?

Powrót