Alimenty: zawieszenie, a umorznie.

• Autor wątku Autor wątku kontrafal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kontrafal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Najmocniej przepraszam, jeśli taki wątek jest już założony. Szukałem, jednak nie znalazłem.

Rozwiedziony jestem od 2004 r. Wyrokiem zasądzone zostały alimenty, których przez pewien bardzo krótki czas nie płaciłem regularnie. Moja b. żona, uruchomiła wtedy procedurę komorniczą, czego efektem było komornicze zajęcie wynagrodzenia za pracę. Po "dogadaniu się" z moją b. żoną, w pracy złożyłem pismo o "stałe zlecenie przelewu" i alimenty od tego czasu wpływają bardzo regularnie na konto mojej b. żony (od 2005 r.). Z tego co mi wiadomo - na tamten czas - sprawa u komornika została przez moją byłą żonę zawieszona i nie została "odwieszona".

I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy zawieszoną sprawę komornik z mocy prawa po jakimś czasie powinien umorzyć bez dodatkowych opłat ? Jeśli tak, czy powinienem dostać takową informację od komornika ?

Jeśli jednak komornik nie umarza postępowania z mocy prawa, to czy z racji wieloletniego, regularnego płacenia alimentów na konto mojej żony, mogę wystąpić do komornika o umorzenie postępowania, tak aby spać spokojnie, że nie naliczają się żadne dodatkowe opłaty.

Starałem się zorientować w temacie na własną rękę czytając KPC, jednak nie do końca ogarnąłem. Dziękuję za ewentualną odpowiedź i przepraszam, jeśli taki wątek już istnieje.

Reasumując.
Pytający nie ma zielonego pojęcia co się w jego sprawie od 2005r dzieje, tak ?
Jeśli jakiekolwiek kiedykolwiek komornik wydał postanowienie, to zostało one również wysłane do dłużnika.

Dokładnie tak.
Jakoś tak wyszło. Zadowoliłem się, że temat został zawieszony - brak komornika ściągającego zobowiązania oraz mnogość innych spraw uśpiły mnie. Mój błąd. Trudno. Pewnego dnia dzwoniłem do komornika, jednak dowiedziałem się, że sprawa jest zawieszona, a od b. żony nie mogę oczekiwać, że zdecyduje się sprawę umorzyć. Stąd moje pytanie. Czy sprawa z mocy prawa powinna być umorzona przez komornika, np. z takiego powodu, że b. żona nie wyraziła oczekiwań w ciągu 6 czy 12 miesięcy względem zawieszonej sprawy - coś podobnego wyczytałem w różnych artykułach, przy czym nie wiem, czy to prawda.
Nic do mnie nie doszło...może komornik ominął jakieś prawne wymogi ?

Może już wystarczy dywagacji.
Niech pytający odwiedzi kancelarię komornika a absolutnie wszystkiego się dowie.

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź 😀

To nie jest forum wróżbiarskie, zwłaszcza jak ktoś nie wie co się dzieje w jego sprawie egzekucyjnej od 13 lat.

Ostatnia edycja:
Przecież nie prosiłem o wróżby, jedynie o informację, jakie kroki POWINIEN podjąć komornik.

W związku z czym ? Przecież pytający nie wie co się dzieje w sprawie.
To czy cokolwiek "doszło" do strony to nie leży z gestii komornika a zapytanie czy "może komornik ominął jakieś prawne wymogi" od strony która 13 lat nie interesuje się swoją sprawą egzekucyjną jest nie na miejscu.

Doprawdy urzekają mnie takie polemiki. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

kontrafal napisał:
Czy zawieszoną sprawę komornik z mocy prawa po jakimś czasie powinien umorzyć bez dodatkowych opłat ? Jeśli tak, czy powinienem dostać takową informację od komornika ?[/U]

Jeśli jednak komornik nie umarza postępowania z mocy prawa, to czy z racji wieloletniego, regularnego płacenia alimentów na konto mojej żony, mogę wystąpić do komornika o umorzenie postępowania, tak aby spać spokojnie, że nie naliczają się żadne dodatkowe opłaty.
Ad.1 Nie (vide: art. 1086 § 5 kpc)
Ad.2 Może Pan wystąpić z takim wnioskiem (papier wszystko przyjmie), ale komornik go oddali, gdyż nie będzie miał podstaw do umorzenia postępowania. Umorzeni na wniosek występuje tylko w sytuacjach wskazanych w art. 825 kpc.

Powrót