Alimenty ze zł na euro.

• Autor wątku Autor wątku ewapo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewapo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, mam zasądzone alimenty w złotówkach/euro. Chciałabym żeby były tylko w euro. Gdzie mam napisać pismo, żeby to zmienić ???
P.s.
Mam zasądzoną pewną sumę np 400 zł / 100 euro. Tak jest napisane na wyroku, kilka lat temu było ok, teraz 100 euro wynosi więcej niż 400 zł.
Pozdrawiam
Ewa

Pozew przeciwko drugiemu rodzicowi w imieniu dziecka o zmianę wyroku wydanego w sprawie o alimenty do sądu rejonowego właściwego miejscowo ze względu na obecne miejsce zamieszkania dziecka. Nie podlega opłacie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Witam ponownie, byłam dzisiaj w sądzie i pani w informacji powiedziała mi , że cyt " pierwsze słyszy żeby sąd przyznał w euro alimenty w Polsce " ... Nie przyjęła mi pozwu i powiedziała, że muszę przeliczyć euro na złotówki w pozwie... No i znowu będę w tym samym punkcie, ja jej mówię, że chcę tylko na wyroku euro, a ona się upiera że to nie możliwe.... Czy ta pani ma rację ????
Pozdrawiam
Ewa

ewapo napisał:
pierwsze słyszy żeby sąd przyznał w euro alimenty w Polsce
Zdarza się to np. gdy sąd polski zmienia wysokość ustaloną wcześniej wyrokiem sądu zagranicznego.
ewapo napisał:
muszę przeliczyć euro na złotówki w pozwie
Jak brzmi obecna treść wyroku (dane i kwoty proszę zmienić) i jaki sąd go wydał?

Wnioskowałam z kwoty 400zł na 150 euro, i mówię, że chcę tylko w euro wyrok ( złożyłam pozew o podwyższenie alimentów, nie o zamianę lecz o podwyższenie, ponieważ 6 lat temu miałam rozprawę o alimenty, więc pomyślałam żeby podnieść chociaż o 50 euro) . Wyrok mam w złotówkach tylko, w polskim sądzie, i 6 lat temu wnioskowałam o 400 zł/ 100 euro. No i na wyroku mam tylko 400 zł....

Czy mogę się uprzeć i wnioskować o Euro ??? Czy nie ma takiej opcji ???

W takiej sytuacji należy wnieść o podwyższenie w złotówkach.

Powrót