alimenty- zmiana zobowiazanego

• Autor wątku Autor wątku komarka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

komarka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
wyrokiem sądu ex zobowiazany jest do alimentów na syna,od trzech miesięcy syn mieszka z exem ,i teraz ex domaga się alimentow ode mnie ,czy nie musi najpierw zniesc poprzedniego wyroku?

A z czego to wynika że musi?

komarka napisał:
od trzech miesięcy syn mieszka z exem ,i teraz ex domaga się alimentow ode mnie ,czy nie musi najpierw zniesc poprzedniego wyroku?
Owszem, znieść musi sąd. Ale może uczynić to z mocą wsteczną - od chwili, kiedy dziecko zamieszkało z ojcem. Z taka samą chwila sąd może też (nie musi - może) orzec alimenty dla dziecka od Pani...

czyli najpierw zniesienie sadowe obowiazku alimentacyjnego wzgl ex a potem sprawa o alimenty wzgl mnie?
Mialam juz pierwsza sprawę ,wczoraj -odroczona -uzupelnienie dowodow.
Dostalam też wezwanie na rozprawę o przeniesienie wykonywanie wladzy rodzicielskiej na ex i ograniczenia mojej wladzy(9 lat ja wykonywalam wyrokiem sadu) .Czy mogę wnioskować o powierzenie ja w polowie mnie i ex.Ex mial sprawę karna o znecanie sie nade mna i nie ufam mu.

Pani moze zlozyc wnosek o objecie ex nadzorem kuratora, ze wzgledu na konflikt z prawem w przszlosci. Sama zmiana wykonywania wladzy ulegla zmianie i dlatego powodztwo jest jak najbardziej prawidlowe. Ex wlasnie wystapil o to aby miala Pani czesciowy wplyw na dziecko ( zapewne co do wyboru szkoly, leczenia itp).
Sad wniosek o alimenty przyjal ze wzgledu na zmiane stosunkow faktycznych. Nie ma przeciwskazan, aby najpierw zabezpieczyc dziecko ( przyznac alimenty od Pani), a pozniej dochodzic swoich praw ( zniesienia obowiazku alimentacji do rak Pani).

jeszcze jedna watpliwosc,teraz wlasnie dziecko jest w szpitalu,ja wyrazalam zgode na operacje ,czy w przypadku ograniczenia mojej wladzy rodzicielskiej bede mogla wyrazac taka zgodę.Syn często ,praktycznie co drugi weekend i teraz gdy ma ferie przebywa u mnie,a ostatnio w listopadzie i teraz mial operacje.Ojciec nie ma pojecia o leczeniu i potrzbach dziecka,syn nie powiedzial mu o ostatniej operacji ,ja to uczynilam.Syn przebywa u ojca od wrzesnia 2012.

Czy o objecie kuratorem mam wnioskowac na sprawie o ograniczenie mi wladzy rodzicielskiej?

komarka napisał:
Czy o objecie kuratorem mam wnioskowac na sprawie o ograniczenie mi wladzy rodzicielskiej?
Wedlug mnie tak, przy tej sprawie poruszyc tez kwestie leczenia i i nformacji- opisac powyzsza sytuacje.
Czy dziecko samo chodzi do lekarza, czy co do zasady razem z Pania?

komarka napisał:
czy w przypadku ograniczenia mojej wladzy rodzicielskiej bede mogla wyrazac taka zgodę
Jesli sad ograniczy wladze do decydowania o leczeniu to tak.

dziekuje za odp
jeszcze jedno pytanie
jak ja dostane wyrok o palceniu na syna to czy moge wystepowac o zalegle alimenty?

Jesli pyta Pani o te alimenty, ktorych teraz nie placi ( gdy dziecko ieszka z nim), to wedlug mnie jesli sad uzna powodztwo z data wsteczna, nie bedzie podstawy. Jesli zalegal kiedys ( kiedy dziecko bylo z Pania), to zlozyc wniosek o windykacje za okres x do y.

Moim zdaniem złożenie pozwu o alimenty jest równoznaczne ze złożeniem wniosku o uchylenie klauzuli wykonalności z poprzedniego orzeczenia o alimentach.
Wynika to z tego, że w przypadku alimentów nie można wnieść powództwa wzajemnego.

Ostatnia edycja:
Powrót