Alimenty

• Autor wątku Autor wątku pawlak1993pop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlak1993pop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Ostatni dowiedziałam się i wło mi sie zajeżył na skórze że, moje dzieci będą musiały spłacać długi alimentacyjne ojca czy to prawda?????????? :what:

Chcialam sie dolaczyc do tego pytania.Czy ktos zna odpowiedz?Wydaje mi sie to niedorzeczne,aby dzieci musialy splacac dlugi,ale niestety nie wiem jak jest w rzeczywistosci.Prosze o odpowiedz jesli ktos ja zna.

ja również się dołączam do pytania, bo przypadki chodzą po ludziach . . . Czy nasze dziecko musiałoby spłacać dług alimentacyjny ojca w stosunku do jego dziecka z pierwszego małżeństwa, czyli swojego przyrodniego rodzeństwa ???
pozdrawiam

był taki zamysł,ale jest niezgodny z konstytucją i wg mnie absolutnie nie przejdzie

świetnie
1. a czy ten dług spadłby - gdyby co - na mnie ? czy jeśli są same długi mam prawo do odrzucenia spadku ? czy nasze dziecko tez mogłoby odrzucić spadek ?
2. jeśli doszłoby - bo to mozliwe - do kolejnej sprawy o podwyższenie alimentów, a mamy rozdzielność majątkową - to czy moje zarobki mają cokolwiek do sytuacji i mozliwości finansowych mojego męża ?
3. czy w przypadku rozdzielności mogę np. notarialnie zapewnić sobie należności od męża w celu łożenia na utrzymanie naszego dziecka oraz na opłaty od niego z racji zamieszkiwania w miom mieszkaniu ?
wiem, że brzmi to trochę drastycznie, ale ja muszę dbać o swoje . . .

póki co obowiązuje przepis iż obowiązek alimentacyjny nie przechodzi na spadkobierców, zaś zobowiązania z tego tytułu w chwili śmierci stron czy to uprawnionego czy też zobowiązanego wygasają, odpowiadając na pytania

1. a czy ten dług spadłby - gdyby co - na mnie ? czy jeśli są same długi mam prawo do odrzucenia spadku ? czy nasze dziecko tez mogłoby odrzucić spadek ?

są trzy formy przejęcie spadku:

przejęcie wprost - czyli majątek in plus i zobowiązania in minus - bez granic; przejęcie z dobrodziejstwem inwentarza - czyli majątek in plus ale zobowiązania do wysokości przejęcia majątku in plus, generalnie przy złych wiatrach wychodzi si na zero; i odrzucenie spadku

2. jeśli doszłoby - bo to mozliwe - do kolejnej sprawy o podwyższenie alimentów, a mamy rozdzielność majątkową - to czy moje zarobki mają cokolwiek do sytuacji i mozliwości finansowych mojego męża ?

tak mają, bo pomimo rozdzielczości majątkowej ma Pani prawny obowiązek utrzymywać wpólne Wasze gospodarstwo domowe a co dalej małżonka możliwości finansowe wzrosły, nie ma Pani zaś obowiązku (tu wiele osób sie myli) składania na takie sprawie swojego zaświadczenia majątkowego czy też o zarobkach, ponieważ nie jest Pani stroną w postępowaniu, obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych, takie zaświadczenie zazwyczaj jest wpinane do akt, które są udostępnione stronie przeciwnej, która jest osobą dla Pani obcą

3. czy w przypadku rozdzielności mogę np. notarialnie zapewnić sobie należności od męża w celu łożenia na utrzymanie naszego dziecka oraz na opłaty od niego z racji zamieszkiwania w miom mieszkaniu ?
wiem, że brzmi to trochę drastycznie, ale ja muszę dbać o swoje . .

może Pani takie coś sporządzić

Powrót