Alimenty

• Autor wątku Autor wątku iwonka69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonka69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam problem i proszę o pomoc w rozwiązaniu go. Mam przyznane alimenty na córkę, która obecnie ma 16 lat od 1999r. w wysokości 420zł miesięcznie. Świadczenie to otrzymuję w tej wysokości z Funduszu Alimentacyjnego. Ojciec dziecka ma wobec mnie zadłużenie około 23 419,13zł. Dług ten powstał mu między innymi w okresie gdy nie istniał Fundusz Alimentacyjny od 2005r. oraz wcześniejsze niepełne świadczenia, które otrzymywałam z tytułu samotnej matki w niższej kwocie niż alimenty. Od momentu ponownego powstania Funduszu otrzymuję comiesięczne alimenty z MOPS. W tym tygodniu dostałam od komornika przelew w wysokości 163,98zł. Jak mam potraktować tą sytuację? Co teraz zrobić, ponieważ obawiam się, że stracę alimenty? Nadmieniam iż nigdy ojciec córki nie płacił dobrowolnie i komornik nigdy mi nie przysyłał pieniędzy. A słyszałam, że grożą jakieś konsekwencję za przyjęcie tych pieniędzy, czyli zabranie alimentów. Co mam robić, gdyż bardzo chciałabym utrzymać alimenty, ponieważ boję się, że są to chwilowe ściągnięcia niepełne i niesystematyczne? Alimenty z FA są dochodem, który zaspakaja egzystencję i byt córki.

P.S. W październiku otrzymałam z prokuratury pismo o umorzeniu dochodzenia w sprawie dłużnika. Czy to ma jakiś związek?

Proszę iść do funduszu alimentacyjnego i tak wszystko Pani powiedzą , a jeśli nie tam to u komornika.

Witam, myślałam że odpowiedż będzie konkretniejsza chodzi mi o to co mam zrobić aby nie stracić alimentów z FA bo gdy pójdę tam to mi zabiorą alimenty co mam tam mówić aby otrzymywać je jak dotychczas. Czytałam na jakimś forum ze mozna to traktować jako zaległe alimenty a w Funduszu twierdzą że nie mogę a komornika mam w Łodzi ponad 100km Druga sprawa chcę zmienić komornika na miejsce mojego zamieszkania jak to skutecznie zrobić

Dostałaś od komornika pieniądze tzn, że wysłał ci zaległą część a kiedyś tam i nie musisz tego oddawac, jeśli dostaniesz pełne alimenty od komornika tzn ze osoba ktora musi placic alimenty znalazła prace i w tedy komornik bd placił a nie fundusz. Idz do komornika najpierw i ci wyjaśni to wszystko miałem to samo.

witam,w FA powiedzieli mi,że mi wstrzymają wypłatę alimentów gdyż wszystkie pieniądze jakie uzyskam w czasie pobierania alimentów z FA od ojca lub komornika są to alimenty bieżące

czyli wynika z tego jak komornik bd wysyłał ci alimenty to z FA nie bd dostawała i odwrotnie

Ten dział ma chyba niewłaściwą nazwę.
Powinno być: "Komornik i postępowanie egzekucyjne - jak się bronić"
Chociaż komornicy, asesorzy, aplikanci są tu nadzwyczaj aktywni, to jednak tylko w kwestiach wymienionych w tytule.
To jest faktycznie dział dla dłużników, a ty jesteś wierzycielem, więc chyba na fachową pomoc nie masz co liczyć na tym forum. Tym bardziej, że jesteś wierzycielem ALIMENTACYJNYM, więc już w ogóle - ostatnie ogniwo w łańcuchu pokarmowym.
Faktyczny stosunek komorników do wierzycieli alimentacyjnych (zazwyczaj wierzycielek) w tym kraju, jest całkiem nieźle odzwierciedlony zarysowo również na tym forum. Czyli: olewka.
Dlatego nie dostałaś żadnej odpowiedzi, porady od fachowca, a jedynie od kogoś , kto chciałby pomóc (w przeciwieństwie do komorników), ale nie umie.
Ja, jako wierzycielka alimentacyjna również nie uzyskałam porady, podpowiedzi, bo KOGO W TYM KRAJU OBCHODZĄ JAKIEŚ BACHORY Z ICH SAMOTNIE WYCHOWUJĄCYMI, LEDWO KONIEC Z KOŃCEM WIĄŻĄCYMI MATKAMI ?! Prawo to jedno, a mentalność , to drugie. Szczególnie polska. Tu się ceni cwaniaków i cwaniaczków.

Ja, jako nie fachowiec, mogę ci tylko powiedzieć, że moja bliska koleżanka właśnie miała taką sytuację, jak twoja. Zabrać alimentów, nie zabrali, bo to nie jej wina była, ze komornik jej coś przysłał. Komornikowi nie wolno nic ci przysyłać, jak długo dostajesz pieniądze z FA. Wszystkie środki muszą być przesyłane do FA, nie do ciebie.
Mogą zabrać ci FA, jeśli teraz zataisz owe 163 zł, a w nastepnym okresie rozrachunkowym będzie ten przelew dla ciebie widniał w kolejnym zaświadczeniu komorniczym o bezskuteczności (bo będzie), to zostanie potraktowane , jako twój dodatkowy dochód za okres poprzedni. Może się wówczas ew okazać , że wraz z twoimi dochodami przekroczysz limit dochodowy, nawet o 1 zł, wówczas nie dostaniesz nic na następny okres rozliczeniowy. Jeśli nie przekroczysz, to się wywiniesz, ale potrącą ci.
Teraz masz 2 bezpieczne możliwości.
1. odsyłasz komornikowi te pieniądze (o ile jeszcze je masz) i zachowujesz dowód na to.
2. Nie odsyłasz, lecz informujesz FA o tym i składasz podanie do FA, żeby potrącili ci (w związku z oczywistą pomyłką komornika) owe 163 zł z następnego świadczenia miesięcznego, czyli pomniejszyli 420 zł o 163 i wypłacili tylko różnicę. Wtedy jesteś kryta.

Koleżanka napisała podanie, żeby jej kwotę potrącenia wręcz rozłożyli na raty, od następnego świadczenia do ostatniego w danym okresie rozrachunkowym, ale ona dostała 700 zł od komornika, więc ciężko byłoby zrobić potrącenie na raz, bo dostaje 1000 zł (2 dzieci), więc jednorazowo zostałoby jej 300 zł, to za mało. Bez problemu się przychylili również do rat.
U niej wyszło to na jaw właśnie po wielu miesiącach, kiedy składała kolejne zaświadczenie o bezskuteczności, tam było, ze komornik jej bezpośrednio przekazał 700 zł i dlatego w FA się czepnęli tego. Ale przecież to nie jej wina była. Sami doradzili, zeby to podanie napisać. Wszystko jest ok. Świadczeń nie wstrzymali, potrącają co miesiąc ileś tam.
U ciebie niewielka kwota, może lepiej byłoby załatwić na raz.

ach, zapomniałam o tym prokuratorze. Tak, to może mieć związek. Może, nie musi.
Mógł się dłużnik wystraszyć, że go wsadzą. Zapewne był przesłuchiwany itp. W końcu- oskarżony!. Mógł, aby okazać swoja dobrą wolę zapodać na raz swoje legalne źródło dochodów (może się gdzieś zatrudnił na biało) i komornik zajął wynagrodzenie. Ale wówczas dostałabyś od komornika pismo o takim zajęciu. Raczej jednorazowo wpłacił jakąś kwotę komornikowi, ten odjął swoje koszty i resztę ci przekazał. (i tak powinien do FA) Skoro dłużnik jest ci winien juz 23 tys, to chyba już doświadczony cwaniaczek jest. I tak się "szarpnął", bo starczyło by 50 zł i.... ja biedny więcej nie mogę, chceM, ale nie mogEM i tez by mu dali spokój tj umorzyli.
Jak by nie było, powinnaś dowiedzieć się u źródła. Przejdź się, lub chociaż zadzwoń do komornika, zapytaj o owe 163 zł i w ogóle stan egzekucji.

Ostatnia edycja:
Powrót