Alimenty

• Autor wątku Autor wątku b0sman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b0sman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa ma się tak:

Należą mi się zasądzone alimenty. Ojciec nie chciał płacić, sprawa została skierowana do sądu, obowiązek przeszedł na jego matkę i od tego czasu alimenty są płacone w terminie i zgodnie z zasądzoną kwotą.
(Przed tym, zaległe należności otrzymałem - wtedy jeszcze mój prawny opiekun)

Kilka miesięcy temu (może 2) dostałem pismo z kancelarii komorniczej z zapytaniem czy domagam się spłacanie zaległych należności i czy nie ustał obowiązek wpłacania alimentów (oczywiście było to "ubrane" w bardziej prawnym języku). W odpowiedzi napisałem, że domagam się tych należności i że nie ustał obowiązek - załączyłem zaświadczenie z uczelni o tym, że kontynuję naukę.

Kilka dni temu otrzymałem z kancelarii komorniczej odpowiedź, że należy mi sie "tyle i tyle" odsetki wynosza "tyle" i że almienty od lutego zostały podwyższone "o tyle" (zgodnie z GUS).

Zdziwiła mnie wielkość tej kwoty (zaległych należności) i pojechałem do kancelarii sprawdzić jakie wpłaty alimentów mają w bazie. Okazała się, że ostatnia jak widnieje pochodzi z maja 2008. Oto moje pytanie:

Na kim spoczywa obowiązek powiadamiania komornika o wpłatach ?

A na koniec jeszcze ciekawostka:
W ostatniej odpowiedzi komornik podał kwotę, o jaką zostały podwyższone alimenty - 36,70zł
Na druku jaki otrzymałem z wpłatami jakie widnieją w bazie komornika, kwota podwyższenia alimentów wynosiła 61,20zł

Jak mam to rozumieć ?

b0sman napisał:
Na kim spoczywa obowiązek powiadamiania komornika o wpłatach ?
Jeżeli wpłaty dokonywane są dokonywane przez dłuznika bezpośrednio wierzycielowi, z pominięciem komornika, to oczywiście wierzyciel powinien zawiadomić o tym fakcie organ egzekucyjny.

b0sman napisał:
Jak mam to rozumieć ?
Nie mam pojęcia, możliwe, że w jakiś sposób wynika to z treści orzeczenia sądu określającego wysokośc alimentów, którego Pan nam nie przytoczył.

Powrót