Alimenty

• Autor wątku Autor wątku małecka iwona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

małecka iwona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam zasądzone alimenty. Były mąż nie płacił przez 5 lat teraz po sprawie za zaległe alimenty dostał wyrok .Musi spłacać zaległość do komornika ale zamiast tam wpłacać przysyła mi pieniądze. Nie wiem co robić? Ja biorę pieniądze na dzieci z funduszu alimentacyjnego .Z tego co wiem on jako dłużnik powinien wpłacać do komornika a nie do mnie .Jeśli będę odbierać przekazy pieniężne od niego czy nie będę miała kłopotów i nie musiała oddawać pieniędzy.

Musi Pani o każdej wpłacie obowiązkowo informować komornika.

Czy mam odbierać pieniądze czy odsyłać do komornika?Nie chce mieć problemów z oddawaniem pieniędzy?Czy były mąż nie powinien spłacać długu do komornika.Nie chce zawieszać funduszu alimentacyjnego bo mój były i tak nie będzie długo płacił teraz się boi o to żeby nie pójść do Zakładu Karnego. Proszę o pomoc ponieważ mam same problemy o byłego męża.

Zgodnie z decyzją o przyznaniu świadczeń z FA nie może Pani pobierać alimentów z dwóch źródeł. Powinna Pani otrzymane kwoty wpłacić komornikowi a ten będzie je pzekazywał do FA jako refundację. FA może wydać przeciwko Pani decyzję administracyjną o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń jeśli komornik lub dłużnik poinformuje FA o tym fakcie.

Powrót