Alimenty

• Autor wątku Autor wątku Lucy_83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lucy_83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwosc sprawdzenia czy jest prowadzone postepowanie komornicze w sprawie splaty zaleglych alimentow.
Jestem zameldowany w Polsce a mieszkam obecnie za granica i nie wiem czy jakies pismo zostalo do mnie w tej sprawie wyslane.
Mam zasadzone alimenty od 2007 roku i do polowy zeszlego roku placilem tylko polowe zasadzonej kwoty. Teraz juz place calosc ale nie wiem czy komornik domaga sie zaleglosci i jezeli tak to ile one wynosza z odsetkami.
Jest jakas szansa zeby to sprawdzic.
Z gory dziekuje za pomoc.

A jezeli brak jest kontaktu z wierzycielem to jest jakikolwiek inny sposob?

I co jezeli postepowanie nie zostalo wszczete? Czy to oznacza ze nie musze placic zaleglych alimentow?

Dziekuje

Ad.1 Zadzwonić (może udziela informacji przez telefon) lub napisać do wszystkich komorników właściwych dla ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce z pytaniem czy prowadzą przeciwko Panu postępowanie. Negatywna odpowiedź jednak wcale nie będzie gwarantowała 100% pewności, gdyż egzekucję może prowadzić również komornik właściwy dla miejsca zamieszkania wierzyciela a także każdy komornik w Polsce. W związku z tym najpewniejszym sposobem jest ten, który wymieniłam w poprzednim poście.
Ad.2 To należy się cieszyć i jak najszybciej spłacić zaległości wierzycielowi by uniknąć dotkowych kosztów.
Ad.3 Nie

Powrót