Alimenty

• Autor wątku Autor wątku mmazor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmazor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!!
Mam przyznane alimenty na dwoje dzieci sądownie mój były mąż nie płacił więc podałam do komornika od marca 2010r przez pewien czas dostawałam jakieś alimenty ale przestał pracować i już ich nie mam podjął nową prace i od 5 miesięcy potrącają mu ale ja ich dalej nie mam ponieważ był zbieg spraw dwóch komorników w tym momencie te pieniądze od 5miesięcy są składane w depozycie zakładu pracy sprawa się już wyjaśniła dokumenty miały się uprawomocnić w 7 dni 14.07.11 zakład pracy dostał pismo aby odblokować pieniądze z depozytu dalej tego nie zrobił czy ktoś mi może pomóc co ja mam dalej robić komornik twierdzi że wszystko już zrobił czy zakład pracy ma jakiś termin na wysłanie pieniędzy i gdzie ja mogę się jeszcze udać dzieci mam w wieku szkolnym a zaraz wrzesień a do tego jedno dziecko jest po wypadku i leczymy sie w szpitalu 500km od miejsca zamieszkania a wyjazdy kosztują nie mowie już o lekach
co moge jeszcze zrobić gdzie się udać
prosze o podpowiedz
pozdrawiam;)

A dlaczego zakład pracy nie chce wypłacić pieniędzy z depozytu, skoro zbieg już jest rozstrzygnięty? Czym się tłumaczy? Czy komornik poinformował zakład pracy o rozstrzygnięciu zbiegu? (Skoro trwało to aż tyle czasu, to domyślam się że doszło do zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej) Czy rzeczywiście sąd już wydał postanowienie w tej kwestii? Nie Pani zażąda wglądu do akt i niech Pani sprawdzi co rzeczywiście dzieje się w sprawie.
Jeśli rzeczywiście wina leży po stronie zakładu pracy, to w tej kwestii komornik nie może już nic zrobić jeśli poinformował o rozstrzygnięciu sądu. W tym przypadku to Pani może wystąpić do sądu o odszkodowanie od zakładu pracy (jeśli oczywiście poniosła Pani z tego tytułu jakąś szkodę).

komornik poinformował zakład pracy o rozstrzygnięciu sprawy zakład pracy dostał 14.07.11 pismo od komornika ale do tej pory jeszcze pieniądze nie zostały odblokowane z depozytu.
czy istnieje termin i jaki czas ma zakład aby odblokować pieniądze??obowiązują na pewno jakieś terminy tylko jakie?jeżeli wina jest po stronie zakładu za przetrzymywanie pieniędzy jakie ja dokumenty potrzebuje aby złożyc skarge i ewentualnie wystąpić o odszkodowanie
i oczywiście dziękuje za odpowieć w pierwszej kwestii
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1. Nie ma odnośnie tej kwestii żadnego terminu.
2. Może Pani złożyć powództwo o odszkodowanie (nie skargę).
3. Będzie Pani musiała udowodnić, że zakład pracy naruszył przepis prawa a po drugie, że poniosła Pani w związku z tym jakąś szkodę (konkretnie trzeba ją ocenić w jakiej wysokości) i udowodnić związek między naruszeniem prawa a wystąpieniem szkody (np. w związku z tym, że zakład pracy nie wypłacił sumy z depozytu na czas musiała Pani wziąć kredyt a więc zapłacić bankowi odsetki i inne koszty z tym związane (te odsetki i koszty to właśnie Pani szkoda).

Powrót