K
kolpor
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Obecnie mam 17 lat. Otrzymuję alimenty od mojego biologicznego ojca. Moja obecne relacje z rodzicami (matka wyszła ponownie za mąż) nie są najlepsze. Czasami zdarza się, że lepiej traktuje mnie ojczym, niż rodzona matka. Już teraz zapowiedziała mi, że kończę 18 lat i mogę wy... prowadzić się i, że nie mam czego szukać w domu. Ogólne czepiają się o wszystko. Na ubrania nie dostaje w ogóle pieniędzy, jak chce sobie coś kupić to muszę sam jakoś pieniądze skombinować, a ciągle słyszę ile to kosztuje moje utrzymanie... Mieszkam w niewielkiej miejscowości pod dużym miastem i codziennie dojeżdżam do szkoły. W domu nie mam warunków do nauki ( 2 małe pokoje, a do tego 2 małych dzieci). Pomyślałem, że dobrym pomysłem byłoby zamieszkać na stancji, bądź wynająć jakiś pokój w mieście w którym chodzę do szkoły, ale niestety rodzice się nie zgodzili, pomimo tego, że alimenty pokryły by koszta z tym związane. I tu nasuwa się moje pytanie, czy mogę coś zrobić, aby alimenty były przeznaczane na moje potrzeby ? Czy mógłbym już teraz dostawać alimenty "do reki" ? Czy po ukończeniu 18 roku życia pieniądze bedę dostawał ja czy moja matka ? Można coś w ogóle zrobić w tej sytuacji ?
Z góry dziekuje za odpowiedź.
Z góry dziekuje za odpowiedź.