Alimenty

• Autor wątku Autor wątku kolpor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolpor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Obecnie mam 17 lat. Otrzymuję alimenty od mojego biologicznego ojca. Moja obecne relacje z rodzicami (matka wyszła ponownie za mąż) nie są najlepsze. Czasami zdarza się, że lepiej traktuje mnie ojczym, niż rodzona matka. Już teraz zapowiedziała mi, że kończę 18 lat i mogę wy... prowadzić się i, że nie mam czego szukać w domu. Ogólne czepiają się o wszystko. Na ubrania nie dostaje w ogóle pieniędzy, jak chce sobie coś kupić to muszę sam jakoś pieniądze skombinować, a ciągle słyszę ile to kosztuje moje utrzymanie... Mieszkam w niewielkiej miejscowości pod dużym miastem i codziennie dojeżdżam do szkoły. W domu nie mam warunków do nauki ( 2 małe pokoje, a do tego 2 małych dzieci). Pomyślałem, że dobrym pomysłem byłoby zamieszkać na stancji, bądź wynająć jakiś pokój w mieście w którym chodzę do szkoły, ale niestety rodzice się nie zgodzili, pomimo tego, że alimenty pokryły by koszta z tym związane. I tu nasuwa się moje pytanie, czy mogę coś zrobić, aby alimenty były przeznaczane na moje potrzeby ? Czy mógłbym już teraz dostawać alimenty "do reki" ? Czy po ukończeniu 18 roku życia pieniądze bedę dostawał ja czy moja matka ? Można coś w ogóle zrobić w tej sytuacji ?
Z góry dziekuje za odpowiedź.

Po uzyskaniu pełnoletności staje się Pani osobą uprawnioną do dochodzenia alimentów, które się należą aż do pełnego usamodzielnienia, tj, zdobycia zawodu, który pozwoli na znalezienie pracy. Dopóki się Pani uczy, alimenty będą przysługwać, zwłaszcza jeżeli podejmie Pani dzienne studia.

Prawnie nie widzę przeszkód, aby się Pani wybrowadziła i domagała się alimentów od ojca - proszę to jednak dobrze przemyśleć, gdyz lepszym rozwiązaniem jest ukończenie szkoły i dostanie się na studia - a problemy, proszę mi wierzyć, życie niesie znacznie poważniejsze, głowa do góry :ok:

[cytat="kolpor"] Czy po ukończeniu 18 roku życia pieniądze bedę dostawał ja czy moja matka ? [/cytat]

Jeśli po ukończeniu 18 lat złożysz pozew o podwyższenie alimentów od ojca to w wyroku Sąd zasądzi alimenty na Twoją rzecz do Twoich rąk. :)

Dziękuje bardzo za pomoc, postaram się jakoś wytrwać do 18 roku życia. W wakacje wybieram się do pracy więc jakoś to będzie ;) Oby... A na studia się wybieram i to na dzienne, więc teraz musze wytrzymać do marca następnego roku ;]

Możesz również matkę skarżyć o alimenty.

Powrót