alimenty

• Autor wątku Autor wątku robson605
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robson605

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.W dniu 27.01.2012 zostały mi zasądzone alimenty na syna który jest pełnoletni.Wyrok nakazuje płacić mi do 15-ego każdego m-ca licząc od stycznia czyli wstecz.10 lutego dostałem wypłate wiec 13-ego wysłałem pieniądze poczta za m-c styczen gdyż nie stać mnie na zapłacenie za dwa m-ce.Dziś szef mnie poinformował że dostał od komornika pismo o zajęcie wypłaty.Udałem się do tego komornika i okazałem sie dowodem wpłaty.W biurze komornika powiedziano mi ze to zaden dowod iz muszą sie skontaktować z synem i ustalic czy otrzymał alimenty .To potrwa jakis czas a w tym czasie szef zobowiązany jest wysłać na konto komornika wpłacone juz alimenty.Czy wplata 3 tyg po terminie pozwala komornikowi zajać moja pensje pomimo okazania sie przeze mnie dowodem wplaty?
Co zrobić w takiej sytuacji gdyz 10 marca wplace alimenty za luty i tak bedzie co m-c.

do 15 powinny wpłynąc alimenty za styczen i za luty i dlatego syn oddał sprawe do Komornika-teraz on(czyli syn) tylko może umorzyc postepowanie

Jednak nawet jak jeden dzień się spóźniłeś z wpłatą alimentów, to on może oddać sprawę do komornika. Teraz komornik będzie pobierał sobie 8% od ściągniętych alimentów (8% bo z pensji albo z konta) oraz koszta egzekucyjne (przynajmniej te 200 zł weźmie) oraz pokrycie wydatków gotówkowych.
Syn z pewnością chciał zrobić na złość i z naszym prawem, mógł to zrobić.

Dziekuje juz to wiem . Mało tego komornik zajał mi pensje mam juz pieniadze w depozycie u niego , to jeszcze teraz dostałem pismo ze zajął mi auto celem zaspokojenia wierzytelnosci i wystawia go na przetarg publiczny .Nie wiem dlaczego to robi skoro ma juz moja wyplate masakra .

Cos tu mi nie pasuje.Od kiedy masz placic alimenty?Czy przed styczniem 2012 nie miales obowiazku?Czy nie bylo zabezpieczenia powodztwa?Za jakie zadluzenie komornik zajmuje Ci auto?Za jaka kwote zaleglosci?

Coś tu mocno nie gra. Jeśli dług został spłacony to komornik nie mógł zająć auta. Lepiej podać więcej szczegółów.

z chwila zajecia auta nie posiadalem zadnego zadlozenia.komornik mial przedstawione dowody wplat jednak poinformowal mnie ze dopoki moja zona nie powie ze dostala pieniedzy on nie odstapi on zajecia.alimenty mam przyznane od stycznia tego roku. Moj blad polegal na tym ze mialem opozninie 2 tygodniowe nie zarabiam duzo wiec zaplacilem gdy mialem pieniadze na chwile obecna nie mam zadluzenia a wrecz mam nadplate bo sam place i komornik tez mi pobiera to samo z pensji i to mnie boli.

skoro syn jest pełnoletni, to komornik nie może działać na wniosek żony:what:

moderacja- § 10 regulaminu forum! prosze o strzałke oddzwonie nie stac mnie naa prawnika a mysle ze komornik naduzywa troszke swojej wladzy

tak mam 2 dzieci na mlodszego pobiera zona a starszy sam na siebie ale byla zona nim steruje i dlatego tak sie dzieje ona wystepuje w swojej sprawie a syn w swojej mam dwa rozne zajecia na pensji

Ostatnią edycję dokonał moderator:
robson605
Mezczyzna.gif
poszukiwanie pomocy poza forum jest niezgodne z naszym regulaminem. Nie nadużywaj naszej gościnności.

sory ale dzis mam ostatni dzien na zlozenie skargi na komornika a to sie wiaze z oplata ,zal mi wydac kase jesli komornik dziala zgodnie z prawem :-(

Przenoszę temat do komorników, może coś poradzą.

za styczen wplacilem 12 lutego pieniazki a za luty pod koniec lutego . jednak 16 lutego juz wplynela sprawa do komornika . komornik poinformowal mnie ze wystarczy jeden dzien spoznienia wiec zajal mi pensje i tak wlassnie wyglada sprawa .place ja i komornik pobiera mi z pensji ,malo tego jutro mam podstawic auto celem wyceny do licytacji publicznej .auto zjete jest w toku postepowania celem zabezpieczenia wierzytelnosci

Nie pisz post pod postem. Używaj funkcji
edit.gif

Powrót