Alimenty

• Autor wątku Autor wątku kamil1221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil1221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Mój ojciec ma zasadzone na mnie alimenty od 10.08.2011r. w wysokości 400 zł od samego początku płaci nie pełna kwotę tylko 200 zł , sprawa była zgłaszana do komornika lecz on nie mógł nic z tym uczynić ponieważ "tatuś" płaci dobrowolnie taka kwotę jaka rzekomo jest w stanie zapłacić .
-Czy dług alimentacyjny się przedawnia ?
-Jak odzyskać zaległości ?
-Co zrobić aby ojciec płacił pełną kwotę ?
Dodam ze mam w tym roku skocze 18 lat mam zamiar uczyć się jeszcze przez 3 lata

Prosiłbym bardzo o szybka odpowiedz. Dodam od siebie jeszcze ze wniosek był kilkakrotnie zanoszony do komornika o wyegzekwowanie pełnej kwoty ale niestety odpowiedział ze nie może nic zrobić bo ojciec płaci z własnej woli tyle ile rzekomo może.

Jezeli wniosek jest u komornika,to szybko sie nie przedawni,ale ten takze naliczy odsetki karne.Niestety co do pozostalych dwoch pytan,nie potrafie odpowiedziec,chyba,ze ojciec posiada jakikolwiek majatek.

Chciałbym się dowiedzieć dodatkowo czy uchylanie się od płacenia pełnej kwoty jest karalne ponieważ ojciec bardzo utrudnia mi życie nie wystarcza taka suma do spełniania podstawowych potrzeb życiowych. A jak wiadomo trzeba coś jeść ubrać się kupić rzeczy do szkoły

Ostatnia edycja:
Tak?Mozesz udac sie do Prokuratury z Art.209 kk.Moze "dzieci" lepiej wysluchuja,niz ich matki.

Dowiedz się u Komornika jakie ojciec ma zarobki, bo skoro Komornik twierdzi ze to jest max kwota jaka może wyłożyć, czyli 60% to wychodzi, że Twój ojciec zarabia ok. 334 zł netto. Jeśli zarabia więcej, to Komornik może zając większą sumę. Dług nie przedawnia się nigdy.

Odzyskać zaległość możesz polubownie lub przez komornika. Jednak aby ta zaległość została ściągnięta musi on posiadać jakieś większe wynagrodzenie (spłata w ratach) lub majątek, który po zajęciu pokryje dług (spłata całości w 1 racie).

Powrót