alimenty

• Autor wątku Autor wątku pabulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pabulka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
czytalam wiele watkow ale nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie.
mianowicie chodzi mi o taka sytuacje, jestem po rozwodze, mam zasadzone alimenty ktore otrzymuje z funduszu alimentacyjnego, planuje wziac drugi slub i chcialabym zeby syn przyjal moje nowe nazwisko, biologiczny ojciec ma odebrane prawa.
czy jesli syn przyjmie nazwisko moje po slubie, i bedziemy mieli z nowym mezem rozdzielnosc majatkowa to bede mogla nadal sie starac o alimenty z funduszu?

czyli wychodzi na to ze nie oplaca sie brac slubu
nie ma szans na nie utracenie swiadczen z funduszu, bo biorac pod uwage moja najnizsza krajowa bez niczego mi sie naleza, ale jesli by doliczyc drugie tyle to juz moge zapomniec o alimentach z funduszu

pabulka napisał:
czyli wychodzi na to ze nie oplaca sie brac slubu

jak już Pani rozpatruje ślub w kategorii opłacalności to należy rozważyć wszystkie warianty np. przy kwestiach spadkowych żona dziedziczy po mężu a konkubina nie

prosze mi powiedziec, czy nawet w chwili kiedy nowy maz nie przysposobi ani nie adoptuje mojego syna to jego dochody beda rowniez brane pod uwage do swiadczen z funduszu?

def z ustawy o pomocy osobom uprawnonych do alimentów
rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców
osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą
rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na
ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia (...)

Witam. Mógłby mi ktoś wyjaśnić pewną kwestie, a mianowicie.. Mój ojczym ma dwoje dzieci. Jedno z nich , córka kończy teraz 25 lat. Studiuję socjologię niestacjonarne ( magisterskie). Wystosowaliśmy do sądu pismo o wygaśnięcie stosunku alimentacyjnego . W odpowiedzi otrzymaliśmy uzasadnienie , że alimenty powinny być dalej płacone gdyż: nie jest samodzielna życiowo, co oznacza , że nie pracuje. To jest nie prawda, gdyż pracuje ona za granicą w Wielkiej Brytanii , lecz niestety nie jesteśmy w stanie tego udowodnić , gdyż prawdopodobnie pracuję tam nielegalnie. W takim przypadku co możemy zrobić? Wychodzi na to ,że może całe życie się uczyć, nie pracować i pobierać alimenty? Proszę o pomoc pilnie!

Powrót