Alimenty

• Autor wątku Autor wątku o1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

o1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzisiaj złożyłam wniosek egzekucyjny. Mój ojciec zalega mi za 2 miesiące plus miesiąc bieżący. Próbowałam dojść z nim do jakiegoś porozumienia, zapytać się kiedy będą alimenty ale on ani nie odbierał telefonów ode mnie ani nie odpisywał na smsy. Dzisiaj poinformowałam go, że złożyłam wniosek do komornika. Oddzwonił i stwierdził, że skoro tak pogrywam to on też złoży wniosek do komornika na mnie, ponieważ zdarzyło się kilka razy przez 6 lat, że przelał mi większa kwotę niż jest zasądzona przez sąd (około 150 zł więcej) np. na wakacje czy w grudniu. Muszę podkreślić, że mój ojciec płaci mi alimenty za każdym razem z około 20-dniowym opóźnieniem, nie mamy ze sobą żadnego kontaktu, nie dostaje żadnych prezentów na urodziny czy inne okazje itp. Więc stwierdził, że zgłosi się do komornika żebym mu oddała te pieniądze które kilka razy przelał mi dodatkowo (wraz z alimentami) i że zażąda dodatkowo odsetek. Moje pytanie : Czy jest coś takiego możliwe? czy może w takiej sytuacji zgłosić się do komornika lub też założyć mi sprawę w sądzie?

Nie,nie może tylko Ciebie straszy;)

nawet jeśli także często mi przelewał podwójną kwotę? znaczy alimenty dla mnie i dla siostry przelewał na moje konto, a ja mojej siostrze robiłam przelew na jej konto. Jedyne co mnie martwi to to, że moja siostra nie ma zasądzonych alimentów przez sąd. Mój ojciec płaci jej tą samą kwotę co mi tylko i wyłącznie na zasadzie, że się słownie umówili, że tak będzie. Więc czy nagle może sobie powiedzieć, że mi płacił z góry podwójne alimenty (a mojej siostrze nic nie płacił) i że moja sprawa u komornika jest bezpodstawna oraz czy w takiej sytuacji może podać mnie do sądu za "wyłudzenie pieniędzy" czy coś takiego?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Wyłudzenia żadnego nie było gdyż on sam dobrowolnie wplacał te pieniądze.A do komornika tez nie może iść i nic złożyc gdyz nie ma z czym-by musial miec wyrok z klauzula wykonalnosci.Teraz jedynie co może zrobic Wam( po złości )to nie wplacac pieniążków na siostre ale jezeli siostra jest pelnoletnia i sie dalej uczy może złożyc pozew do Sądu Rodzinnego o zasądzenie tych alimentów.

Bardzo dziękuję emma210 za rozwianie moich wątpliwości i obaw. Już jestem spokojna :)

Tutaj chyba jest najwazniejsze w jaki sposob ojciec tytulowal przelewy. jesli w tytule jest wyraznie okreslone dla kogo i za jaki okres alimenty- to ojciec moze domagac sie uznania, ze w pewnych okresach placil wyzsze alimenty i powinny byc uznane za nadplate ( moze tez twierdzic, ze byla Pani o tym fakcie informowana i sie zgadzala- nie odsylajac odpowiedniej nadwyzki).

tytuły przelewów zawsze były te same czyli tylko jedno słowo "alimenty", czasami jak spóźniał się z pieniążkami dla siostry to wpisywał "alimenty dla Kasi" i to wszystko. Zero wzmianki na jaki okres. Ale już rozmawiałam z komornikiem na ten temat i powiedział, że brak tu jakichkolwiek podstaw, by mój ojciec cokolwiek zrobił z tymi groźbami pod moim adresem.

Powrót