Alimenty?

• Autor wątku Autor wątku marcin_1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin_1990

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Bardzo proszę o rozjaśnienie pewnej kwestii dotyczących alimentów. Postaram się napisać w skrócie: od 1.5 roku mam zasądzone alimenty od ojca. Nie płaci ich, sprawa jest u komornika od dawna aczkolwiek egzekucja bezskuteczna. Z FA też nie mogłem się starać, dochód przekraczałem. Teraz zaszła taka sytuacji, że mam dochód utracony. Więc się będę łapać w progi FA. Złożyłem papiery już nawet, ale za kwiecień nie dostanę pieniędzy, tylko dopiero od maja tak mi powiedzieli. Decyzji żadnych nie dostałem jeszcze. Ojciec ma dług u komornika. Jakieś 8 tysięcy złotych. Dowiedziałem się, że ojciec chce zdobyć mój nr konta w banku i wpłacić mi pewną sumę za alimenty (nie wiem jaką-nie utrzymuje z nim kontaktu), co w takiej sytuacji? Mam przyjmować pieniądze? Nie będzie to raczej przez komornika wysyłane, skoro chce mój numer banku. Co z FA w takim razie skoro jeszcze ich nie dostaje tylko od maja? Będzie to zaliczane jako co, zaległe? Bardzo proszę o pomoc, zależy mi na tym.

Pieniądze może Pan przyjąć lecz musi Pan powiadomić komornika o wpłacie

dobrze, jestes pewien, że moge je przyjąc? a co z FA? jeżeli narazie nie mam ich przyznanych, bo od maja będę je dostawac prawdopodobnie, co wtedy? Egzekucja bedzie nadal bezskuteczna? Bo juz dostarczyłem że w ciagu ostatnich 2 miesiecy jest bezskuteczna

niestety interpretacja przepisów ustawy o pomocy uprawnionym do alimentów stosowana przez urzędasów OWW-asów jest skrajnie niekorzystna i sprzeczna z kc a sprowadza się do tego, że każda kwota otrzymana bezpośrednio od dłużnika po wypłacie świadczeń z FAl będzie uznana (w uproszczeniu) za świadczenie nienależne, tzn. o tyle ile dostaniesz od ojca o tyle OWW wezwie Cię do zwrotu, tytułem nienależnego świadczenia z FAl. (oczywiście do wysokości kwot już otrzymanych z FAl) Pozostaje zatem albo wycofać wniosek o przyznanie świadczeń z FAl, albo kwotę otrzymaną od ojca przesłać do OWW <paranoja:-<> Pamiętaj, żeby zgłosić wpłatę też komornikowi i wskazać mu co z nią zrobiłeś.
BTW - jeśli zdążysz złożyć ww. ew. ponowny wniosek w maju (najlepiej przed terminem płatności raty bieżącej), to dostaniesz świadczenie w czerwcu z wyrównaniem od maja.
BTW1 - czy na pewno dłużnik jest niewypłacalny? Może jest jednak co z niego wyegzekwować? Jeśli dostaniesz od ojca przelew to wskaż komornikowi konto, z którego dostałeś pieniądze. To Twój OBOWIĄZEK, szczególnie, jeśli będziesz dostawał świadczenie z FAl

jak zgłosisz OWW wpłatę, to pewnie wezwą komornika (albo Ciebie) o nowe zaświadczenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
przy zgłoszeniu do komornika informujesz czy kwotę wpłaconą bezpośrednio przez dłuznika traktujesz jako alimenty bieżące czy zaległe, następnie komornik ujmuje to w księgowaniu, a FA i tak żąda zaświadczenia o bezskutecznym postępowaniu za ostanie dwa miesiąca więc w przypadku domagania sie kolejnych pieniędzy z FA Fundusz zarząda kolejnego zaświadczenia a Komornik takie tobie wyda ale już z informacją że nastapiła wpłata bezpośrednia w danym miesiącu

Boże broń brać na bieżące...co najwyżej na odsetki, potem na najdalsze zaległe, chyba że dłużnik sam opisał wpłatę, że na bieżące (ale wtedy też można wrzucić najpierw w odsetki).
Przy czym dla OWW to bez różnicy niestety.

Siedzi teraz za granicą, wiec nie wiem czy jest wypłacalny czy nie. Dzwoniłem do FA i powiedzieli, że jak dostane jakiekolwiek pieniądze od dłużnika mam je przyjąć, i to nic nie zmieni z FA będę nadal dostawać (ponieważ będę miał je przyznane od maja dopiero), to wtedy fundusz alimentacyjny mi je wliczy do dochodu w następnym roku. Jest do dla mnie poprostu paranoja, najchętniej nie przyjmowalbym żadnych pieniedzy od dłużnika tylko chce dostawać regularnie pieniądze z FA i tyle. Można jakoś tak?

nie, musi Pan przyjmować od dłużnika. Co Pan dostanie przed wydaniem decyzji, to Pańskie. Co będzie zapłacone po wydaniu decyzji o przyznaniu świadczenia- miałby Pan wyjątkowe szczęście, gdyby Pański OWW respektował również przepisy kc, większość z nich takie kwoty traktowałaby jako nienależnie przyjęte.

dobrze rozumiem, że musze przyjąć te pieniądze. Dopóki nie mam decyzji od FA mogę przyjmować, wszelkie pieniądze od dłużnika, ale musze powiadomić o tym komornika (komornik jakąś część będzie dla siebie brać?). Przyjmowanie pieniędzy od dłużnika, nic nie zmieni w mojej obecnej sytuacji z FA? Jeżeli będzie to jednorazowa kwota, nie zostanie mi odebrany FA od maja? Co to jest OWW i o co chodzi z tym respektowaniem przepisów kc? Zakłądając że dłużnik przesle mi 1000zł to poprostu to 1000zł będe musiał wliczyć w mój dochód jak bede starac sie znowu o FA i będe musial udokumentować to z 2013 roku tak?

1. Komornik będzie egzekwował od dłużnika 5% kwot, które dłużnik Panu zapłaci.
2. Z info z FAl wynika, że mają zdrowe podejście i patrzą nie tylko na "swoje" przepisy ale i przepisy kodeksu cywilnego, z których wynika, że musi Pan przyjąć te pieniądze.
3. OWW to organ właściwy wierzyciela, tj. MOPS/GOPS - ten który przyznaje i wypłaca świadczenie

Najbardziej chodzi mi o to, abym dostawał regularnie pieniądze z FA, ponieważ nie mogę ufac dłużnikowi na słowo, że bedzie płacić mi regularnie już, bo poprostu nie wierzę w to- znam go. Czyli reasumując, jak dostanę pieniądze od dłużnika jeszcze w kwietniu, to 5% muszę oddać komornikowi. FA nie przepada mi, tylko od maja będę dostawać normlanie z funduszu pieniądze. Jeżeli w maju dostanę znowu pieniądze bezpośrednio od dłużnika, wydaje mi się, że nie mogę pobierać z 2 źródeł dlatego to co dostane od dłużnika wpłacam do komornika, a te pieniądze wysyła do FA, żeby jeszcze większy dług nie rósł tak? Dobrze to rozumiem?

5% komornik sam będzie dochodził od dłużnika, cała kwota jego wpłaty będzie dla Pana. Od maja - tak lepiej odsyłać te pieniądze komornikowi lub OWW, ale najlepiej uzyskać na piśmie info z OWW, czy będą żądać zwrotu czy też zaliczką jako dochody w kolejnym okresie zasiłkowym.

Powrót